Público
Público

Euskadi viurà una nova onada de consultes sobiranistes a 35 localitats

La plataforma Gure esku Dago tornarà a instal·lar urnes aquest diumenge per impulsar el dret a decidir. En total, estaran habilitades per participar 122.291 persones majors de 16 anys. Els referèndums locals seguiran al maig vinent a altres comarques, mentre es donen passos per intentar arribar a les capitals basques en el 2019

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Crida a les consultes 'Gure Esku Dago’

101 urnes, milers de paperetes i un mateix esperit: portar a la pràctica el dret a decidir. Així transcorrerà la jornada de diumenge a 35 localitats d'Euskadi, on començarà a viure una nova onada de consultes sobiranistes impulsades per la plataforma Gure esku Dago ("Està a les nostres mans").

En total, 124.062 persones majors de 16 anys podran apropar-se a les taules de votació per participar en el primer referèndum de 2017 al País Basc. El primer, però no l'últim: la foto, avancen els seus promotors, tornarà a repetir-se a la primavera.

"Estem creant un ambient democràtic perquè el dret a la lliure determinació pugui realitzar-se amb totes les garanties, i també perquè sigui un exercici enriquidor per a la convivència al nostre país", afirma Zelai Nikolas, una de les portaveus de Gure esku Dago.

Les preguntes -acordades prèviament pels diferents grups de treball locals- variaran segons la comarca:

"1) Estàs d'acord en constituir una república basca sobirana?
2) Si la teva resposta anterior ha estat afirmativa, vols que sigui independent?", hauran de respondre a Errenteria, on s'habilitaran catorze punts de votació.

"Vols que Euskal Herria sigui una república sobirana i independent?", serà la pregunta que es formularà a Astigarraga i Hernani, mentre que a Larrabetzu serà pràcticament la mateixa, encara que amb un petit canvi de redacció: "Vols ser ciutadà d'un estat basc sobirà? ".

L'horari de votació serà de 9.00 a 20.00, mentre que els resultats es donaran a conèixer cap a les 22.00. El procés, segons apunten des de Gure esku Dago, serà seguit de prop per "un grup d'observadors i observadores nacionals i internacionals".

En aquesta línia, la plataforma sobiranista ha anunciat que s'utilitzarà un sistema informàtic mitjançant el qual s'impedirà que una persona pugui votar dues vegades. De la mateixa manera, s'oferiran garanties de privacitat als participants en el moment d'exercir el seu vot. "Es tindrà cura de la intimitat dels electors de manera rigorosa", subratllen els organitzadors en un dossier donat a conèixer en les últimes hores.

Segons explica Nikolas, el diumenge a la nit prestaran especial atenció als índexs de participació. "No ens preocupa tant el resultat, sinó que es realitzi un debat obert i democràtic sobre l'exercici de la sobirania", ha remarcat. La portaveu d'aquest grup admet que es tracta d'una discussió clau en un moment molt especial, amb Catalunya i el seu referèndum sonant de fons. "No hem d'oblidar que a l'Estat es judicialitzen i persegueixen les consultes", ha apuntat.