Público
Público

La família del soldat republicà Andreu Flores recupera les restes 84 anys després gràcies a una mostra d'ADN

És el primer cos identificat a la fossa del mas de Santa Magdalena a Mora d'Ebre, la més gran excavada mai a Catalunya

La neta del soldat republicà Andreu Flores, Jèssica Flores, amb fotografies i documentació de l'avi.
La neta del soldat republicà Andreu Flores, Jèssica Flores, amb fotografies i documentació de l'avi. Jordi Pujolar / ACN

La família del soldat republicà Andreu Flores Flores no sabia pràcticament res d'ell fins fa pocs anys. Va néixer el 1908 a un poble d'Almeria, però va acabar fent vida a Arenys de Mar. Amb el seu fill Josep acabat de néixer, va ser cridat a files i la seva desaparició es va convertir un tema tabú a la família. Els darrers anys, però, els nets han liderat la seva recerca i ara, 84 anys després de la seva mort, l'han pogut trobar gràcies a una mostra d'ADN que el fill del soldat va deixar al programa d'identificació genètica de la Generalitat. Flores va caure a la batalla de l'Ebre, l'agost de 1938, i estava enterrat a la fossa del mas de Santa Magdalena, a Mora d'Ebre. Diumenge el traslladen al nínxol familiar al cementiri d'Arenys de Munt.

Foto familiar d'Andreu Flores amb la seva esposa i el seu fill, acabat de néixer.
Foto familiar d'Andreu Flores amb la seva esposa i el seu fill, acabat de néixer. Cedida a l'ACN per la família Flores

L'interès de la segona generació de la família Flores es va despertar l'any 2009, arran d'un homenatge que l'Ajuntament d'Arenys de Munt va fer als caiguts en el 70è aniversari de la fi de la guerra. Els Flores d'Arenys hi van ser convidats davant la possibilitat que l'Andreu Flores Flores fos familiar seu.

Després de dècades de silenci en el sí de la família, aquell acte va servir perquè els nets del soldat comencessin a indagar. A l'arxiu d'Arenys de Munt de seguida van poder confirmar que aquell home era el seu avi, gràcies a un expedient d'orfes de guerra que l'àvia havia demanat per al seu fill, l'any 1944.

En aquell expedient donen també amb una segona pista clau per seguir amb la cerca. Andreu Flores Flores va morir a la batalla de l'Ebre, segons reflecteix la documentació a partir del testimoni de dos homes del mateix escamot. El 2010 els nets ja decideixen inscriure'l al cens de persones desaparegudes de la Generalitat per mirar de recopilar més informació.

El pas definitiu

El pas definitiu, però, va arribar el 2016, quan el fill d'Andreu Flores, en Josep –va morir el 2018–, va acabar accedint a donar una mostra d'ADN al programa d'identificació genètica de la Generalitat, a l'hospital de Vall d'Hebron. La trucada que esperava la família va acabar arribant el 31 de gener d'aquest any, sis anys després. L'havien trobat a Mora d'Ebre.

La fossa de Santa Magdalena és la més gran oberta mai a Catalunya. S'hi ha recuperat 177 cossos, però cap d'ells havia estat identificat. La fossa estava associada a un hospital de campanya de l'exèrcit republicà i, a més dels cossos, s'hi troba també un llibret amb anotacions d'un dels metges que hi va treballar, Miquel Gras, que fa noves revelacions.

"Per nosaltres es rescatar-lo de l'oblit. Portava més de 80 anys enterrat en una fossa de qualsevol manera"

Segons relata la llibreta del doctor Gras, Andreu Flores va rebre un tret al cap i va morir després de ser intervingut a l'hospital de campanya. Era el 18 d'agost de 1938. "Per nosaltres es rescatar-lo de l'oblit. Portava més de 80 anys enterrat en una fossa de qualsevol manera", celebra ara una de les netes, Jèssica Flores.

Amb el retorn del cos a casa, però, la feina de la família no s'acaba. De l'avi en saben ben poca cosa. Era enguixador i va morir a la guerra, però no saben res del seu passat a Cuevas del Almanzora, el poble d'Almeria on va néixer, ni tampoc com i perquè va arribar a Catalunya. "Ara tenim curiositat per saber qui era", confessa la neta.

Continuar la recerca sobre l'avi

"Volem saber qui som i d'on venim"

La família explica que seguirà regirant en els arxius d'Arenys de Mar, d'Arenys de Munt i de Canet de Mar, on saben que va fer vida, i es plantegen també viatjar algun dia a Almeria per seguir rascant en el passat de l'avi Flores. "Volem saber qui som i d'on venim" explica Jèssica Flores.

Més enllà de la curiositat personal, però, la família es planteja aquesta recerca i la recuperació del cos de l'avi com un acte de "dignitat" per tots els republicans que van lluitar per uns "ideals dignes". És, diu Jèssica Flores, una "qüestió de justícia". A més, la família aconsegueix "tancar el dol" i "dignificar" la figura de l'avi que mai van conèixer.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?