Público
Público

Festival de cinema de Sitges Sitges es recorda dels refugiats 

L'hongaresa 'Jupiter's Moon', de Kornél Mundrizczó, guanya la 50 edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, amb una història sobre un refugiat sirià amb superpoders

Fotograma del film 'Jupiter's Moon'

El (bon) cinema fantàstic i de ciència ficció acostuma a tenir sempre una pota ben fixada en la realitat. I el festival de Sitges ha fet exactament el mateix en la seva edició del 2017, premiant una pel·lícula que aborda una qüestió de màxima actualitat: la crisi dels refugiats que fugen de la guerra a Síria. 

El primer premi del festival ha estat per a 'Jupiter's Moon', del realitzador hongarès Kornél Mundruczó. Una història fantàstica a mig camí entre l'entreteniment pur -no hi falten les persecucions ni els aires de thriller- i la denúncia social sobre un jove refugiat sirià que intenta entrar a la UE a través de l'hermètica frontera del país magiar. En el seu intent rep un tret de bala, que li atorga el poder de levitar. Un poder que usarà per fugir del camp de refugiats i emprendre la recerca del seu pare, mentre intenta defugir les autoritats. Un superheroi d'allò més messiànic. En part pel petit detall que, a més de levitar, el seu pare és fuster d'ofici.

El film va tenir la seva gran presentació en societat la passada primavera a Cannes. Un festival en què Mundruczó ha fregat la glòria fins a tres cops: els tres cops que ha estat nominat per a la Palma d'Or. No és el primer cop que el gènere fantàstic es recorda dels refugiats. Ja ho va fer el 2006 Alfonso Cuarón amb 'Children of Men', referent obligat des d'aleshores en aquest incipient subgènere. 

El segon guardó en importància del certamen, el gran premi del jurat, ha estat per a Thelma, del noruec Joachim Trier, que també inclou un protagonista jove amb poders. La Thelma del títol, amb poders en aquest cas, paranormals, en un context de repressió sexual i de conservadurisme religiós que el realitzador -cosí llunyà del danès Lars von Trier- narra dosificant la intriga i amb una exquisida i molt nòrdica posada en escena.

Completen el palmarès, en els seus premis principals, Coralie Fargeat, millor direcció per Revenge; Marsha Timothy, millor actriu per Marlina the murderer in four acts i Rafe Spall, millor actor per The Ritual.