Público
Público

La fiscal general creu que no hi ha delicte ni en posar ni en treure simbologia del carrer

María José Segarra: "Tan lícit és publicitar una opinió ideològica, com manifestar una opinió contrària retirant material que s'ha dipositat". Segarra també ha dit que es pronunciaran "imminentment" sobre l'acusació dels presos catalans, que ara enfrontaran l'escrit d'acusació, en el qual les entitats demanen que es retiri el delicte de rebel·lió i sedició.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La Fiscal General de l'Estat, María José Segarra, abans de participar al curs "Ordre Europea d'Investigació" a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander. EFE/Pêdro Puente Hoyos

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha opinat avui que "no hi ha delicte en treure o posar" símbols a la via pública, perquè "forma part de la llibertat d'expressió". Segarra ha respost així les preguntes dels periodistes sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra que van identificar fa uns dies a diverses persones, entre les quals estava un guàrdia civil, per llevar llaços grocs del carrer a diverses localitats de Tarragona.

"No estic jutjant sobre una legislació que no em toca a mi respondre sobre aplicació", ha matisat Segarra, subratllant que "són les autoritats governatives catalanes les que prenguessin les decisions, segurament les més oportunes". I ha afegit que "ara com ara no hi ha cap procediment penal obert", insistint que, al seu judici, "tan lícit és publicitar una opinió ideològica, com manifestar una opinió contrària retirant material que s'ha dipositat".

"No crec que hi hagi cap rellevància però si algú té alguna acusació per un delicte de dany, s'estudiarà com totes les denúncies que s'interposen en qualsevol punt de la geografia espanyola", ha subratllat la fiscal general de l'Estat. Segarra ha fet aquestes consideracions abans d'inaugurar a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander un curs sobre la "Ordre europea de recerca".

D'altra banda, pel que fa a la situació en la qual es troben els polítics independentistes que romanen empresonats i sobre si es mantindrà l'acusació per un delicte de rebel·lió, Segarra ha dit que la postura de la Fiscalia és "imminent". "Ens pronunciarem quan ens donin el trasllat per formular l'escrit d'acusació", ha assenyalat. En aquest moment, explica, "serà quan realitzarem la descripció de les conductes que s'atribueixen a cadascun dels acusats i la responsabilitat que els demanem".

"Cal respectar els temps del procediments, però en tot cas estem possiblement molt a prop", ha afegit Segarra, per qui "cal esperar al fet que al llarg de setembre arribarà des del tribunal el trasllat per formular les acusacions".

I, preguntada per les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra en les quals parlaven d'"atacar" a l'Estat espanyol, referint-se a l'estratègia política del Govern pel que fa a l'1-O, Segarra ha manifestat que la seva comesa no és "comentar pronunciaments polítics" del president català ni de les seves relacions amb el govern espanyol.

"Són manifestacions d'un representant polític", apunta, subratllant que la Fiscalia està per "jutjar fets i concrets" i "no té causes contra l'independentisme". La fiscal general de l'Estat també ha estat preguntada per l'home que ha estat abatut aquest matí en intentar accedir a la comissaria de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) amb un ganivet a la mà i al crit d' "Al·là és gran".

"És prematur establir conclusions", ha apuntat i ha considerat que, de moment, només cal congratular-se de la "ràpida actuació" dels mossos i esperar a les recerques "desvelin si es tracta d'un atemptat terrorista o de l'acció d'un pertorbat".