Público
Público

El fiscal general demana imputar als 'alcaldes de l'1-o' i detenir-los si no compareixen

José Manuel Maza envia una instrucció als fiscals de Catalunya perquè citin a tots els alcaldes que han signat un decret per cedir locals per celebrar el referèndum.

Jose Manuel Maza, Fiscal general de l'Estat. /EFE

públic

El fiscal general de l'Estat ha ordenat imputar als alcaldes catalans que donen suport al referèndum i detenir-los en cas que no col·laborin. José Manuel Maza ha enviat aquest dimecres una instrucció als fiscals cap de cada província de Catalunya perquè sol·licitin la citació com investigats (imputats) dels regidors que han signat un decret per cedir locals per celebrar l'1-O

En el cas que es neguin a comparèixer, el fiscal general reclama als fiscals provincials que acordin la seva detenció, "oficiant als Mossos com a Policia Judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible". Finalment, Maza demana en el seu escrit que, a la vista del nombre de municipis afectats, es doni preferència en l'obertura de diligències d'investigació a aquells que tinguin més població.

Maza es refereix a la relació de 712 ajuntaments que apareix publicada a la web de l'Associació de Municipis per la Independència i al fet que, paral·lelament, el Govern català hagi contactat amb tots els municipis de Catalunya "exigint que posin locals a disposició del referèndum il·legal ". En aquest punt, cita la carta signada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, "querellats per aquests fets en un altre procediment davant del Tribunal de Justícia de Catalunya".

El fiscal general destaca que ja ha avisat autoritats i funcionaris del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir" la sentència amb la qual el Tribunal Constitucional ha declarat il·legal la celebració de la consulta. Així mateix, els adverteix "les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment".

Maza apunta que les conductes conduents a l'organització del referèndum poden constituir delictes de desobediència ─penada amb multa i inhabilitació especial─, prevaricació ─penada amb inhabilitació─, i malversació de diners públics, penat amb presó de fins a vuit anys i inhabilitació absoluta fins a 20 anys.

Aquest mateix dimecres, seguint una altra ordre de la Fiscalia, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha ordenat al cos policial investigar els preparatius del referèndum. En un comunicat intern, Trapero encarrega les diligències que corresponguin a la Comissaria General d'Informació ─mitjançant els seus Serveis Centrals o les seves Unitats Territorials─, que serà la que tramiti els atestats o informes policials a la Fiscalia Superior de Catalunya o a les fiscalies territorials competents. El cap dels Mossos va comparèixer dimarts a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya juntament amb els seus homòlegs de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que van rebre la mateixa instrucció.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?