Público
Público
coronavirus

La Fiscalia investiga la mort de gent gran a residències de Capellades i Olesa de Montserrat

A la residència de Capellades s'han registrat dotze morts per coronavirus i a la d'Olesa de Montserrat nou. Aquestes diligències es podran ampliar si apareixen nous casos en altres centres de gent gran a Catalunya. El conseller Chakir El Homrani reconeix que necessiten "la màxima coordinació" i treballar conjuntament amb el sector per evitar més casos.

Imatge d'arxiu del municipi de Capellades, a l'Anoia.
Imatge d'arxiu del municipi de Capellades, a l'Anoia.

públic | acn

La Fiscalia ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de les morts que hi ha hagut a les residències de Capellades (Anoia) i d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) a causa de coronavirus. El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha ordenat l'obertura de diligències, segons ha avançat el diari El País i han confirmat a l'ACN fonts judicials.

Aquestes diligències, a més, es podran ampliar si apareixen nous casos en altres centres de gent gran a Catalunya. Bañeres ha fet arribar l'ordre als fiscals de Manresa i Martorell, que són els del partit judicials als quals pertanyen Capellades i Olesa de Montserrat. A la residència de Capellades s'han registrat dotze morts per coronavirus i a la d'Olesa de Montserrat, nou.

Aquestes investigacions arriben l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, assegurés que els membres de les Forces Armades van trobar a residències de gent gran persones mortes als llits. Robles va avisar que seran "implacables i contundents" contra aquest tipus d'accions.

"Màxima coordinació"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reconegut en declaracions a TV3 que la situació requereix "la màxima coordinació" i treballar de forma conjunta amb el sector per evitar que hi hagi més casos, i ha destacat que han estat en contacte amb les dues residències afectades. "La realitat és que es tracta de les persones més vulnerables davant el Covid-19. Són majors de 80 anys i la gran majoria tenen patologies prèvies", ha recordat.

A més, El Homrani ha explicat que fa tres setmanes van activar un centre de trucades per respondre a les demandes específiques de residències, a més de prendre mesures com l'aturada de les visites de familiars o de nous ingressos. A més, ha apuntat que des de bon principi la prioritat de proveir els professionals d'aquests centres amb Equips de Protecció Individual (EPI) s'ha situat al mateix nivell que amb els professionals sanitaris.

Des del departament estan valorant que alguns residents puguin anar a viure de forma temporal amb familiars, sempre que estiguin en bon estat de salut. El Homrani ha apuntat que l'objectiu és evitar en la major mesura del possible els espais de convivència.