Público
Público

La Fiscalia manté la petició de 19 anys i mig de presó per les deu encausades per la vaga del 8-M de 2019 al Bages

També els hi demana més de 23.000 euros de multa. El judici ha quedat vist per sentència i la defensa demana l'absolució

Un centenar de persones s'han concentrat als jutjats per donar suport a les deu encausades.
Un centenar de persones s'han concentrat als jutjats per donar suport a les deu encausades. Nia Escolà / ACN

La Fiscalia manté la pena de 19 anys i mig de presó i més de 23.000 euros de multa per a les deu encausades per la vaga del 8-M de 2019 al Bages. El judici va començar dimarts al Penal 2 de Manresa i aquest dijous ha quedat vist per a sentència. Les dues advocades defensores de les deu noies han demanat la seva absolució. Les lletrades han criticat el "poc rigor" del ministeri fiscal i han denunciat que s'han vulnerat "drets fonamentals" de les encausades.

La defensa n'ha demanat l'absolució

La Fiscalia, que és l'única acusació, ha mantingut la petició pels delictes de danys, desordre públic i atemptat a l'autoritat per tres incidents que van tenir lloc durant la vaga feminista de l'any 2019 a Santpedor i Manresa.

El judici a les deu dones acusades pels fets que van tenir lloc durant la vaga feminista del 8 de març de 2019 ha arribat al seu punt i final aquest dijous amb la lectura de les conclusions de totes les parts, malgrat que la Fiscalia ha renunciat al seu ús de paraula i ha elevat a definitiu el seu escrit d'acusació.

De la seva banda, les advocades defensores de les acusades han demanat la lliure absolució de les joves però, en cas que s'acabi dictant sentència condemnatòria, que s'apliqui l'atenuant de dilacions indegudes. "Entenem que ha passat molt de temps des del 2019 i que hi ha hagut una inactivitat volguda i promoguda pel ministeri fiscal", ha lamentat l'advocada Eva Pous, d'Alerta Solidària.

Vulneració de drets fonamentals, segons la defensa

Malgrat tot, les lletrades s'han mostrat convençudes que les seves defensades quedaran absoltes i han criticat durament el paper de la Fiscalia. Consideren que el seu escrit d'acusació és "desorbitat", que s'ha "extralimitat" i que els fets que atribueix a les encausades "ni tant sols es recullen en la interlocutòria de processament". Per tot plegat, consideren que s'han vulnerat "drets fonamentals" de les noies i consideren "inaudita" l'actuació del ministeri fiscal.

Pous ha dit que l'actuació de Fiscalia és "molt greu" i considera que "no hi ha cap element que sostingui la seva acusació". En aquest sentit, les lletrades consideren que el que s'ha volgut fer amb aquest judici és intentar "criminalitzar" el moviment feminista i "desmobilitzar" la població. En aquest sentit, Pous ha dit que es tracta d'un "sistema molt pervers" perquè "moltes vegades les acusades acaben acceptant fets que són falsos pel simple fet de la por i el temor i això no és just i no hauria de passar en un pretès estat democràtic".

Els fets que s'han jutjat des d'aquest dimarts i fins dijous a Manresa van tenir lloc durant les protestes del 8-M de 2019 al Bages, i inclouen des del tall d'una carretera fins a unes pintades i suposats actes vandàlics en un Mercadona. La Fiscalia també acusa a algunes de les persones jutjades d'haver llançat pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els Mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional durant la manifestació a Manresa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?