Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ La Fiscalia ordena als Mossos que precintin els centres de votació 

El Ministeri Públic exigeix a la policia catalana que desallotgi abans de dissabte els 2.000 locals que s'habilitin com a col·legis electorals 

La policia catalana, obligada a precintar tots els locals designats com a col·legis electorals / EUROPA PRESS

AGÈNCIES

La Fiscalia Superior de Catalunya demanarà als Mossos d'Esquadra que precintin amb material inviolable, que no es pugui destruir, els col·legis electorals designats per al referèndum de l'1 d'octubre i que desallotgin abans del 30 de setembre a les persones que siguin dins.

En la instrucció del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, recollida per Europa Press, que es preveu traslladar aquest dimecres a la reunió amb comandaments policials, demanarà que s'identifiqui a les persones que estiguin al centre i participants en l'ocupació i s'incautin especialment urnes, equips informàtics, paperetes, documentació i propaganda.

El fiscal demanarà als Mossos que també vigilin la integritat dels precintes fins a les 21 hores de l'1 d'octubre, de l'informin de si hi ha casos en què es trenca aquest precinte, a més d'assegurar que no es constitueixen les taules.

El Ministeri Públic pretén que els Mossos prenguin el control d'escoles i instituts el proper divendres a la tardam, i es quedin amb les claus, si cal.

El precintat s'ha de realitzar, segons aquesta nota, de manera "visible i efectiva", amb un cartell que adverteixi sobre la responsabilitat penal en que incorreria qui trenqui aquests precintes.

L'ordre de la Fiscalia inclou també que es faci efectiva la prohibició, fins i tot, de votar al carrer i , més en concret, que s'impedeixi en un radi de 100 metres de cada centre.

En ordre enviada aquest dimarts al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la Fiscalia demana a la policia catalana que garanteixi que no es pugui accedir als locals que està previst que acullin urnes i que s'eviti la constitució de meses electorals mitjançant un "ampli dispositiu" policial, "amb la necessària assignació de recursos humans i materials, per impedir l'entrada al punt de votació".

La Fiscalia preveu que, si els Mossos no poden completar l'operació, caldrà recòrrer a la intervenció de policies municipals, i en última instància, de la policia espanyola i la Guardia Civil.

Fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per Públic han explicat que de moment no poden afirmar altra cosa que la seva "disposició per donar compliment, com sempre, a les instruccions de la Fiscalia".

Jordi Cuixart: "La democràcia no es precinta"

El president d'Òmnium Cultural ha reaccionat immediatament a l'ordre de la Fiscalia afirmant que la resposta ha de ser de tothom, i ha fet una crida a que la ciutadania ha d'anar als col·legis electorals "amb una papereta a la mà", perquè "éds impossible precintar la democràcia".

Hi ha en joc drets i llibertats", "sabiem que la repressió seria gran", ha dit, "però el desplegament gairebé militar que estan duent a terme és inaudit".