Público
Público

VAGA AEROPORT PRAT-BARCELONA Foment no descarta que Guàrdia Civil i Policia assumeixin controls al Prat

El Comitè de Crisi es reuneix aquest divendres a Barcelona per afrontar la situació que es produirà a partir del 14 d'agost, quan està previst que les protestes d'aquests treballadors passin d'aturades parcials a vaga indefinida

Agents de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat / EUROPA PRESS

efe

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha reconegut aquest divendres que una de les mesures que s'estudien per minimitzar l'impacte de la vaga dels treballadors de seguretat a l'aeroport del Prat és la que Guàrdia Civil i Policia Nacional assumeixin els controls d'accés a la zona d'embarcament.

El Comitè de Crisi creat a l'efecte i integrat per Foment, Aena, Ministeri de l'Interior, Guàrdia Civil i Advocacia de l'Estat, es reuneix a Barcelona per afrontar la situació que es produirà a partir del 14 d'agost, quan està previst que les protestes d'aquests treballadors passin d'aturades parcials a vaga indefinida.

"El Comitè no va descartar cap de les opcions que serveixin per garantir que es pugui accedir a l'aeroport en condicions adequades de seguretat, mantenint l'ordre públic i evitant situacions de caos i col·lapse que es poden generar amb una vaga indefinida", ha dit de la Serna en declaracions a la SER després de ser preguntat si una de les opcions passa per involucrar les Forces de Seguretat.

Segons De la Serna, l'escenari de vaga és "molt pitjor" al de les aturades parcials i cal analitzar l'afectació als viatgers

"En cap cas diem que aquesta sigui la solució però considerarem totes les opcions (...) No tenim cap decisió presa", ha subratllat De la Serna, després de recordar que l'important és garantir la seguretat a l'aeroport i minimitzar els danys als ciutadans. En la seva opinió, l'escenari de vaga és "molt pitjor" al de les aturades parcials i caldrà analitzar quina serà l'afectació als viatgers, així com els problemes de seguretat i ordre públic que es poden generar a l'aeroport i prendre les mesures que siguin necessàries per garantir-los.

Pel ministre, després del succeït dijous, quan el comitè de vaga va sotmetre a votació dels treballadors propostes que no estaven sobre la taula de negociació, es comprova que no hi ha molta voluntat de negociació per part dels empleats. Tot i que ha assegurat que respecta el dret dels treballadors a la vaga, ha insistit que aquest s'ha d'exercir complint sempre els serveis mínims i respectant els drets dels ciutadans.

El ministre ha assenyalat que l'actitud ahir dels treballadors "ha sorprès a tothom" i ha subratllat que la Generalitat, que actua de mediadora en el conflicte entre Eulen i els seus treballadors, ja no considera l'actual comitè de vaga un interlocutor acreditat .

Els treballadors, ha lamentat De la Serna, en "una autèntica falta de respecte" al procés, han decidit no posar fi al conflicte en una assemblea "abracadabrant", en què es van sotmetre a votació opcions que no havien estat debatudes a la taula de mediació i que, amb molt d'esforç, havien estat assumides per una de les parts.

Així, ha recordat que Eulen ha passat d'una proposta inicial de pujada de 30 euros al mes a acceptar els 200 euros plantejats per la Generalitat. Per contra, els treballadors han passat de la petició inicial de 350 euros al mes als 312 euros (en 12 pagues).

"No conec cap negociació entre patronal i sindicats en la que hi hagi una oferta d'increment salarial del 18%", ha subratllat el ministre, i ha considerat "inexplicable" que el comitè de vaga hagi traslladat als seus treballadors que l'important és que es generin cues i problemes als ciutadans