Público
Público

Fractura a l'independentisme: la Mesa no accepta el vot delegat dels diputats de JxCat

La Mesa del Parlament denega la proposta dels postconvergents després de la suspensió dels diputats processats per Pablo Llarena. El vot en contra d'ERC, fent cas a l'informe dels lletrats, ha estat decisiu. L'independentisme ha afrontat sense majoria les votacions de la tarda, i ha vist com algunes han estat rebutjades. Entre elles les que demanaven reprovar el rei i constatar "l'existència de presos polítics i exiliats".

26/09/2018.- El presidente de la cámara catalana, Roger Torrent (2i) junto al vicepresidente primero, Josep Costa (i), el vicepresidente segundo, José María Espejo-Saavedra (2d) y el secretario segundo, David Pérez (2d), durante la reunión de la Mesa del Parlament, celebrada esta tarde para abordar la cuestión de los diputados suspendidos por el Tribunal Supremo. EFE/Marta Pérez

La Mesa del Parlament ha fet cas de l'informe dels lletrats i no ha acceptat la delegació de vot dels diputats processats de JxCat. La llista de Puigdemont volia esquivar d'aquesta manera la suspensió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, però la Mesa, finalment, ha considerat que la delegació de vot no s'atén a la inhabilitació temporal dictada pel TS. Així ho ha decidit després que ERC i JxCat hagin votat en diferent sentit a la Mesa, mostrant les notables diferències entre els dos grups. Els republicans han aconseguit el suport del PSC per posar entre l'espasa i la paret els postconvergents, que ara compten amb quatre vots menys al ple. 

D'acord amb aquesta resolució, el president de la cambra, Roger Torrent no hauria pogut comptabilitzat els vots dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez, fet que ha deixava l'independentisme sense la majoria parlamentària. Abans que s'iniciés el ple, però, els quatre diputats han fet arribar per carta la decisió de no participar de la votació i així fer menys evident la distància entre ERC i JxCat.

Com a resultat, el ple ha rebutjat algunes de les propostes de resolució presentades per les formacions independentistes, en la darrera jornada del debat de política general, com ara la reprovació del rei Felip VI o la constatació de "la persecució política i existència de presos polítics i exiliats". D'altres s'han pogut aprovar amb el concurs dels Comuns, com ara el posicionament a favor del diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol que inclogui "negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir de la ciutadania catalana". La resolució no inclou l'ultimàtum de Quim Torra, anunciat durant el seu discurs a l'inici del debat de política general

La fractura

Aquesta decisió eixampla encara més la fractura entre JxCat i ERC, que ja fa mesos que debaten sobre la qüestió. Mentre els republicans ja han tramitat la substitució dels diputats processats Oriol Junqueras i Raül Romeva, JxCat es nega a acatar la suspensió de Llarena i només estan disposats a mantenir la delegació de vot, ja tramitada el passat maig. Just abans de l'inici del debat de política general, els dos grups parlamentaris van posar-se d'acord per votar a favor d'una declaració política en contra de la suspensió de Llarena i, tot just després, votar la substitució dels diputats processats per no posar en perill les majories. L'endemà d'aquesta votació, JxCat va canviar la direcció del vot i va negar-se a susbtituir els diputats del seu grup. 

Els republicans han optat per contestar amb la mateixa moneda als seus socis de Govern a només una hora del ple. Si Roger Torrent hagués optat per comptabilitzar els vots de Puigdemont, Turull, Rull i Sánchez, s'hagués exposat a la possible obertura d'un nou front judicial. A més, el PSC també va amenaçar amb un recurs d'empara al Tribunal Constitucional en cas que aquest escenari hagués tirat endavant. L'estret marge temporal de JxCat per tornar a l'entesa amb ERC fa pensar que l'independentisme arribarà al ple amb una rivalitat evident.