Público
Público

La diputada Gabriela Serra avisa que el suport de la CUP a JxSí té "dates de caducitat"

La diputada de la CUP defensa que l'acord amb Junts pel Sí “és puntual” i es pot “tirar enrere”. En una conversa conjunta a 'La Klau Crítica', la regidora Gala Pin (BComú) interpel·la la CUP per conformar una “opció de majories” de cara a les pròximes eleccions catalanes.

La conversa entre Serra i Pin a 'La Klau Crítica'.

LAURA SAFONT

Dues feministes, activistes i polítiques catalanes, però de diferents partits de l'esquerra transformadora, van participar aquest dimarts al programa especial de La Klau Crítica amb motiu raó 8 de març, Dia Internacional de les Dona. Es tracta de la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Gabriela Serra, i de la regidora de Barcelona en Comú per l'Ajuntament de la ciutat, Gala Pin. Dues dones de generacions diferents que, segons van explicar, es van trobar per primera vegada a Can Vies i a diferents tallers del moviment okupa. Si bé van establir lligams vitals i de trajectòria, també van fer paleses les seves contradiccions polítiques dins les institucions, sense avançar si les tensions entre els partits que representen es podran rebaixar de cara a una possible aliança entre l'espai dels Comuns i la CUP per a les pròximes eleccions catalanes.

“Els suports que s'estan fent [al Parlament] tenen moltes dates de caducitat i es poden tirar enrere”, va assegurar la diputada de la CUP sobre el suport que donen en l'actual legislatura a Junts pel Sí. “Es tracta d'un equilibri que respon al compromís amb el referèndum i el procés constituent. S'ha de ser respectuós amb aquests acords puntuals”, explicava i, sense allargar la mà de forma específica als Comuns, afegia que “després de la celebració del referèndum, tothom estarà cridat a participar en el procés constituent”. La regidora de Barcelona en Comú, Gala Pin, va ser més ambiciosa en desitjar una “opció de majories” amb la CUP “d'acord amb objectius concrets de transformació social” amb l'horitzó en la propera cita electoral.

“Més enllà de l'eix nacional, que no és el que més prioritzo, comparteixo els objectius socials”, va defensar Pin sobre la CUP. Serra va compartir: “estem en posicions molt diferenciades, sobretot pel tema nacional, però això no vol dir que pugui continuar reconeixent uns valors i unes trajectòries” dins dels Comuns. Les tensions entre les dues formacions de l'esquerra transformadora és, segons Serra, per diferències “en la valoració de transformació de la institució”, en els camins per desafiar als grans poders que controlen les institucions.

La CUP qüestiona tot el que se sosté sobre el Règim del 78, però trobem que en altres forces no hi ha el mateix nivell de desautorització”, argumentava. Gala Pin, per la seva banda, va afirmar que la “desespera” que es faci “política d'aliances” quan, a través de la institució, es té una “eina per transformar la realitat” partint d'objectius compartits, referint-se a la desavinença entre la CUP i BComú a l'hora d'aprovar moltes de les polítiques municipals. “O hi ha una implicació de la ciutadania o els canvis que es poden fer no seran suficients”, demanava.

Amb relació al referèndum, Gabriela Serra va tornar a defensar que “la unilateralitat és l'única sortida” i que confia que “la ciutadania es mobilitzi perquè pugui ser vinculant”. En la mateixa posició defensada pels comuns, Gala Pin va recordar que només demanen que “pugui ser efectiu i que tothom pugui ser interpel·lat”. “És una demanda de més democràcia, si fos efectiu totes les institucions hauríem d'estar a favor”, va admetre.

Víctimes d'actituds masclistes per la seva tasca política

Ambdues polítiques han patit situacions de masclisme dins les institucions on desenvolupen la seva tasca política, i així ho han fet públic en diverses ocasions. Gabriela Serra pensa que els atacs masclistes, com els que han viscut diverses diputades de la CUP, són una “demostració de molta enveja de quan les dones fan política”. “Es tracta d'una agressió com a dones, no per formar part d'un partit polític”, defensa. Gala Pin, qui també va denunciar actituds masclistes a juntes directives, va explicar que “el fet de l'edat, de ser jove, i de la classe també juga un paper”. Les actituds masclistes, segons Serra, “no han desaparegut mentre es mantingui una ideologia patriarcal”, tot i que reconeix que la gent “ha normalitzat la imatge de les dones expressant-se a les institucions”.

Per això, les dues defensen que “s'ha de ser feminista dins la institució”. “Les institucions continuen sent masclistes, amb la seva ceguera de no veure les coses”, raona Serra. I alerta dels perills de les actituds políticament correctes, que “ens fan confondre masclisme amb paternalisme”. Gala Pin va insistir no només en la necessitat de ser feminista, sinó de “feminitzar la política” dins les institucions tot alertant de què molts homes d'esquerres tampoc “se salven”. “És imprescindible que les dones ens apoderem moltíssim”, va acabar la diputada de la CUP.