Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA La Generalitat posa data i pregunta pel referèndum: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?"

El president català acompanyat de tots els membres del Consell Executiu i càrrecs de la Mesa del Parlament argumenta que la convocatòria, pel diumenge 1 d'octubre, es farà en exercici del dret inalienable de les persones a decidir sobre el futur del seu país. 

El president Carles Puigdemont, acompanyat de membres del seu govern, de la mesa del Parlament i diputats, al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat | ALBERT GEA (REUTERS)

PÚBLIC

"Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?" és la pregunta que la Generalitat de Catalunya sotmet al referèndum. El President Carles Puigdemont ha convocat a les urnes el diumenge 1 d'octubre.

Ho ha fet després d'una reunió extraordinària del Consell Executiu i abans de fer pública aquesta data i la pregunta ha pronunciat un discurs en què ha recordat que una única institució, viciada políticament, el Tribunal Constitucional, va invalidar fa set anys l'Estatut aprovat, després d'un llarg procés de diàleg, pel Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats i la ciutadania de Catalunya en referèndum.

"Aquest Tribunal no és avui millor" ha dit Puigdemont recordant episodis de desautorització de càrrecs democràticament elegits.

"Sempre hem presentat propostes i totes han estat rebutjades o retallades". "Hem participat al Pacte Nacional pel Referèndum, hem emplaçat el govern espanyol, a negociar, ho hem explicat arreu del món", ha insistit el President i ha lamentat que l'executiu central "mai ha donat una resposta positiva".

Junqueras

Intervenció d'Oriol Junqueras al Pati dels Tarongers, després de la reunió extraordinària del Consell Executiu de la Generalitat

El govern català no ha signat cap document de convocatòria per tal de no donar lloc a un recurs d'inconstitucionalitat, però Puigdemont ha assegurat que el referèndum es farà "amb totes les garanties" i el resultat "serà un mandat que el Govern es compromet a aplicar".

El vicepresident Oriol Junqueras, prèviament, havia contextualitzat la decisió de convocar a les urnes que comunicaria Puigdemont explicant que l'Estat ha negat de forma reiterada "la possibilitat per a que els ciutadans votin, fins a 18 ocasions".

El govern espanyol, ha denunciat, "violenta drets democràtics elementals", "encarrega la fabricació de proves falses" contra els seus adversaris polítics i exercita les seves funcions de forma inadequada i antidemocràtica, ha conclòs per dir que la decisió del seu govern també és fruit de tot això.