Público
Público
coronavirus

La Generalitat intervé una residència de gent gran a Valls amb el 70 % de professionals contagiats

El conseller El Homrani ha decidit encarregar la gestió "immediata" d'aquesta residència a una fundació pública. Vuit de 59 residents han donat positiu. A la residència Santa Oliva d'Olesa de Montserrat s'eleven a 12 les víctimes mortals de coronavirus, i sis residents continuen ingressats, mentre a una residència del Tura d'Olot moren set avis més.

La residència Ballús, a Valls.
La residència Ballús, a Valls.

públic / efe

La Generalitat ha intervingut la residència de gent gran Ballús, a Valls (Alt Camp), gestionada per una entitat privada, "per la seva situació crítica", ja que un 70% dels professionals i vuit dels 59 residents estan contagiats de coronavirus.

Segons una resolució del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a la qual ha tingut accés Efe, la conselleria que dirigeix Chakir el Homrani ha decidit encarregar la gestió "immediata" d'aquesta residència a la Fundació Pública Municipal Vilaniu.

Pel que sembla, els titulars privats de la residència, que té 20 de les seves places concertades, han demanat ajuda al Departament perquè veien que la situació s'anava complicant i no es veien capaços de gestionar-la. 

S'eleven a 12 els morts a la residència d'Olesa de Montserrat i troben set avis morts al Tura d'Olot

Tres morts més a la residència Santa Oliva d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) han elevat a 12 les víctimes mortals de coronavirus en aquest centre. Així ho ha comunicat l'Ajuntament del municipi, i ha afegit que hi ha sis residents més positius pel virus ingressats a l'hospital. A la residència Sant Agustí, també a Olesa, no s'han detectat casos nous més enllà dels quatre ingressats per coronavirus.

Un total de 212 persones han donat positiu per coronavirus en una setantena de residències de Catalunya, tan públiques com privades.

Aquest dilluns, l'alcalde del municipi, Miquel Riera, va urgir la Generalitat a prendre "mesures extraordinàries" i actuar a la residència Santa Oliva, davant la situació "límit" que es viu al centre per la falta de recursos humans i materials.

A més, aquest dimecres també s'han trobat set persones mortes a la residència del Tura d'Olot, després de detectar-se un cas de coronavirus al centre. Segons ha avançat Ràdio Olot, la setmana passada ja es van detectar tres casos de covid-19 que van ser traslladats a l'hospital d'Olot i la residència va habilitar dues zones d'aïllament per atendre els residents. Només un dels avis morts va fer-se la prova del coronavirus. La resta presentava símptomes però no tenien un diagnòstic confirmat.

La Fiscalia obre una investigació

Aquest dimarts, la Fiscalia va obrir una investigació per aclarir les circumstàncies de les morts tant a la residència d'Olesa de Montserrat com a la de Capellades (Anoia) on hi ha hagut 13 morts. Ambdues estan a prop de la Conca d'Òdena, una de les zones més afectades pel coronavirus a Catalunya. Un total de 212 persones han donat positiu per coronavirus en una setantena de residències de Catalunya, tan públiques com privades.

La Fiscalia va anunciar les investigacions l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, assegurés que els membres de les Forces Armades van trobar a residències de gent gran persones mortes als llits. Robles va avisar que seran "implacables i contundents" contra aquest tipus d'accions.