Público
Público

CONFLICTE ENTRE INSTITUCIONS La Generalitat no reconeix els efectes de la resolució del Suprem sobre Quim Torra

El president del Govern català declara que l'alt tribunal espanyol i la JEC no el poden inhabilitar, assenyala que el Parlament de Catalunya és l'única institució que pot decidir sobre qui perd la condició de diputat i sobre la pròpia Presidència, d'acord amb  els mecanismes previstos al reglament de la Cambra legislativa catalana, a la Llei de Presidència de la Generalitat i a l'Estatut. La Junta Electoral de Barcelona notifica al Parlament que l'escó de Torra  ha quedat vacant. 

Reunió extraordinària del Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya

públic

"No reconeixem els efectes que pugui tenir aquesta resolució, que no és més que un cop d'Estat contra la sobirania del poble de Catalunya i i un intent d'alterar per vies irregulars la voluntat política dels catalans", ha manifestat el president de la Generalitat, Quim Torra, amb relació a la ratificació per part del Tribunal Suprem de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar-lo com a diputat i, en conseqüència, com a president del Govern català. Després de la decisió del Suprem, aquest mateix divendres al vespre la Junta Electoral de Barcelona ha notificat al Parlament que l'escó ocupat per Torra ha quedat vacant. En paral·lel, expedeix la credencial en favor de Ferran Mascarell, el següent a la llista electoral de JxCat a la província. 

Torra ha fet aquesta declaració institucional després de mantenir una reunió d'urgència del Consell Executiu de la Generalitat amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i altres membres de la Mesa, i amb representants dels grups parlamentaris que li donen suport, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, per refusar la decisió del Suprem.

"Soc diputat del Parlament i president de Catalunya", ha reiterat, en coherència amb la votació que va tenir lloc al Parlament el passat dia 4, en sessió plenària.

El Parlament representa la sobirania del poble de Catalunya i és l'únic que pot decidir sobre qui té la condició diputat i qui la pot perdre, de la mateixa manera que sobre la Presidència de la Generalitat, d'acord amb els mecanismes previstos al reglament del propi Parlament, a la Llei de Presidència i a l'Estatut, ha explicat.

Quim Torra ha valorat la decisió del Suprem de no paralitzar la seva inhabilitació, aprovada per la JEC, com un atac sense precedents els drets fonamentals d'un càrrec electe i l'ha qualificat com una "nova i greu irregularitat democràtica",

Ha assenyalat que el ple del Parlament de Catalunya, amb la seva resolució del passat 4 de gener, es va comprometre a fer prevaldre el seu propi reglament per sobre d'aquesta "nova ingerència irregular en la sobirania de la Cambra" i ha remarcat la necessitat de prendre "mesures oportunes per protegir la màxima institució del país".

El president Torra ha recordat que s'ha denegat el dret de l'eurodiputat Oriol Junqueras a ser alliberat, que s'imposen fiances contra independentistes durant mesos, que el Tribunal de Comptes anuncia processos d'embargament, que afecten a diputats del Parlament, i que s'han posat en marxa suplicatoris contra els exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín, en la seva condició d'eurodiputats.  "Tota aquesta repressió política ha de finalitzar de manera immediata", ha reclamat, per reiterar a continuació l'exigència d'amnistia per presos i preses, el lliure retorn dels exiliats, el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya i plenes garanties per l'exercici dels drets civils i polítics dels ciutadans i ciutadanes.