Estàs llegint: Barcelona, capital del ioga

Público
Público

GLOBAL YOGA CONGRESS Barcelona, capital del ioga

La capital catalana reuneix més de 1.400 ioguis occidentals en el congrés més gran d'aquesta pràctica a l'Estat espanyol i un dels més importants d'Europa

Assistents al congrés de ioguis de Barcelona / 'Global Yoga Congress'

Les raons per les quals qualsevol persona comença a fer ioga són molt personals i sovint van associades a un canvi d'estil de vida. És un procés molt íntim – que han compartit milers de persones que a Europa s'han sumat a aquesta pràctica en els últims anys. En concret, 1.400 d'aquests ioguis occidentals han assistit al congrés més gran de ioga d'Espanya i un dels més importants del sud d'Europa, el Global Yoga Congress, que es celebra a Barcelona entre el 12 i el 14 d'octubre.

Es calcula que més del 12% de la població practica ioga a Espanya. Encara que no existeixen dades oficials actualitzades sobre la penetració del ioga al país, el primer i únic estudi sobre aquest tema el va realitzar el 2015 la plataforma internacional de ioga Aomm.tv, actualment anomenada Gaia. Aquesta xifra superaria per exemple la dels esquiadors, que són només un 9% de la població. Però en els tres anys següents a l'estudi, el boom només ha fer que anar en augment.

“Vivim en una societat cada vegada més exigent i agitada, tant a nivell professional com personal. Tota l'energia ens porta cap a fora i el ioga ens enfoca cap a dins per reequilibrar-nos”, intenta explicar el fenomen yogui en Jordi Canela, fundador del Global Yoga Congress, que també és cofundador de la cadena de centres de ioga de Dir, YogaOne, la cadena que aglutina més practicants a Espanya.

Els Dir van començar primer introduint el ioga en els seus centres de gimnàstica. A la vista de l'afluència a aquestes classes, al 2010 van obrir a Barcelona el seu primer centre específic per a ioga, que ara compta amb 1.200 socis. En els últims tres anys han obert més d'una desena de franquícies, fins a arribar als 15 centres actualment. L'expansió va començar cap a la perifèria de Barcelona, va continuar a Tarragona i Girona, i es planteja arribar a Madrid a principis de l'any que ve. En total, YogaOne compta amb més de 7.500 socis.

“Volíem crear un model que servís per a tothom. Un producte molt variat amb classes a tota hora i de tot tipus: des de sessions divertides i energètiques, a precises i tècniques, algunes molt físiques, unes altres molt espirituals”, enumera Jordi Canela, que es va formar amb grans mestres contemporanis i que ha fet pelegrinatges a l'Índia i l'Himàlaia.

No obstant això, l'augment d'oferta de ioga respon a la demanda. Per explicar l'origen d'aquest fenomen a Espanya, hem d'anar més a l'arrel. El lloc per fer aquesta mena de preguntes era justament aquest congrés, que a més d'oferir 230 activitats per als assistents, ha estat un punt de trobada per 90 dels més reconeguts mestres del ioga de tot el món, que han impartit xerrades i tallers.

El ioga no va ser concebut per cremar calories ni per desestressar-se”, diu el mestre Gustavo Plaza, vingut de l'Equador per impartir un dels principals tallers del dia. “El ioga no és treball cap a fora, és treball cap a dins”, diu en anglès a un públic internacional (Yoga is not work out, it is work in). Les postures només serveixen per entrar en un estat meditatiu, recorda l’instructor, que practica una de les versions més físiques, el Hatha Ioga.

També de tipus de ioga n’hi ha tants com a mestres. I cada sessió és única i irrepetible, diuen ells. El camí de Ravi Ramoneda és el de la música. El català ha explorat més d'una desena d'instruments i cants de diferents països i èpoques amb l'objectiu de trobar allò essencial que és comú a totes les cultures. El seu treball s'enfoca en el que ell anomena com el poder de la música, fins i tot per la sanació.

“Li demanem a la nostra ment que s'en ocupi de múltiples coses al mateix temps, però en realitat som com l'aigua, no ens podem dividir. Els mantres ens ajuden a enfocar-nos en allò positiu, en fer que la ment pari, que sigui la teva amiga, que deixis de lluitar contra ella. L'objectiu és portar el nostre potencial al màxim”, explica als alumnes en el seu taller de les nou del matí.

El mestre Andrei Ram al congrés de ioguis de Barcelona / 'Global Yoga Congress'

Una mica d'aquest poder de sanació deu tenir la seva música perquè el programa del congrés li adjudicava un taller per a cada dia i el concert de tancament de la jornada. Però els altres mestres li han vingut a demanar, d'un en un, que toqui a les seves classes. Estan d'acord en què la música és un catalitzador d'energia. La pràctica més esperada del dia ha estat a càrrec del més prestigiós mestre actual, Andrei Ram. El nord-americà d'origen colombià té per objectiu traduir, compatibilitzar i fer útil al ioga en la vida moderna.

“El ioga va ser estructurat en una època i una cultura molt diferent. Per això, en la seva forma tradicional esdevé inoperant per a la vida occidental. El que busco jo és posar el ioga al servei de la vida actual, treballant des de l'essencial i transformant la seva forma per adaptar-se als requeriments i necessitats de la vida moderna”, raona Andrei Ram.

És més complicada la nostra vida que la de les societats a on es va originar el ioga? Simplement els nostres problemes són diferents. Per exemple, “l'alt nivell d'activitat mental i la inactivitat física. Cal adaptar el ioga per facilitar la calma d'aquesta acceleració mental i estimular la connexió corporal: utilitzem el moviment per deixar anar els bloquejos físics que desencadena un ús sedentari del cos. Al mateix temps, el moviment ajuda a fer drenatge: en lloc de suprimir l'activitat mental, li dóna un espai on es pugui exacerbar i després crear un estat de calma mental”, continua.

A la primera de les seves tres sessions d'avui han acudit unes dues-centes persones. Andrei és conscient de la paradoxa de la massificació d'una experiència tan personal: “el gran repte de ioga d'avui dia és la pràctica col·lectiva”, admet. Explica que en el ioga tradicional només es feien en grup les formacions per a nens. Els adults acudien a un yogui com qui va al metge, a la recerca d'un tractament que s'ajustés a les seves necessitats.

Congrés internacional de ioguis a Barcelona / 'Global Yoga Congress'

La veritat és que tots els seus alumnes diuen sentir-se profundament impactats per Andrei. Quin és el truc? “La respiració”, contesta sense dubtar i sense cap mena de recel a la pregunta, probablement formulada de manera massa simple. “El més màgic és el treball de la respiració col·lectiva”, continua. Oferint les eines per a la tècnica de la respiració, m'asseguro que tothom pot dur a terme una pràctica correcta i segura”. Amb aquest punt de partida, ell guia les postures però “perquè cadascun migri cap a la seva variació”. Aquesta forma de treball “permet fer un treball conjunt però deixar espai perquè cadascun treballi de forma íntima i personalitzada”, explica.

El Global Yoga Congress és aquest any la trobada més gran de ioga a Espanya, només seguit pel Barcelona Yoga Conference, que aquest estiu també va superar els mil assistents. Tenint en compte l'èxit d'aquest cap de setmana a la capital catalana, els organitzadors del Global Yoga Congress es proposen celebrar també un esdeveniment similar a Madrid el proper any.