Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ El govern català presenta denúncia contra responsables dels interrogatoris de la Guardia Civil

La CUP convoca per aquest dilluns al migdia una concentració de protesta davant la caserna de la Guardia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona

Escrit de denùncia presentat al jutjat pel govern català

PÚBLIC I AGÈNCIES

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha informat que el govern català ha presentat aquest dissabte denúncia al jutjat  contra els responsables dels interrogatoris de la Guardia Civil a diferents càrrecs de la Generalitat i de l'organització del Pacte pel Referèndum. Així ho ha donat a conèixer ell mateix a través del seu compte a una xarxa social.

La denúncia ha estat presentada al jutjat de guardia després que el cos policial hagi cridat a declarar sis càrrecs de l'Administració catalana a més de aqui va ser portaveu del Pacte pel Referèndum, Joan Ignasi Elena.

Els lletrats de la Generalitat aprecien cinc presumptes delictes recollits en el Codi Penal en l'actuació dels agents, que són els que recull la denúncia presentada aquest dissabte: contra els drets individuals, obstrucció a la justícia, usurpació d'atribucions, falsedat documental i violació de secrets.

Encara està per resoldre però la incògnita sobre qui ha ordenat aquests interrogatoris, realitzats per saber qui va assumir les despeses de manteniment de la pàgina web del Pacte pel Referèndum i de confecció del cens de catalans residents a l'estranger.

Protesta i petició d'explicacions

La CUP ha convocat per aquest dilluns al migdia una concentració de protesta contra la intervenció de la Guardia Civil davant la caserna que té aquest cos a la Travessera de Gràcia de Barcelona, que és on ha citat a declarar totes aquestes persones.

La diputada de la CUP Anna Gabriel, ha qualificat d ' "absolutament pertinent i oportú" que el Govern hagi denunciat els agents de la Guardia Civil que van interrogar a alts càrrecs i treballadors públics de la Generalitat aquesta setmana.

En declaracions a TV3 Anna Gabriel ha dit no confiar especialment en la resolució de la denúncia "però com a mínim contribueix a no dotar de normalitat" la situació.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha demanat públicament explicacions sobre quin és  el context en què es produeixen les investigacions de la Guardia Civil i si obeeixen a instruccions donades per algun jutjat o fiscal.

El PDeCAT i En Comú Podem han demanat, per la seva banda, que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, compareguin al Congrés i al Senat per donar explicacions sobre els  interrogatoris.

Investigació sobre paperetes

L'agència EFE ha informat, d'altra banda que la Guardia Civil ara també investiga l'homologació de les empreses que han de subministrar paperetes i sobres per a unes futures eleccions al Parlament, per esbrinar si el concurs convocat pel Govern forma part dels preparatius del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre.

"Fonts pròximes al cas", diu l'esmentada agència, han explicat que la Guardia Civil ha obert aquesta nova línia de recerca en el marc de les diligències que porta a terme, per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ​​sobre els preparatius del referèndum anunciat pel Govern de la Generalitat.

La nova línia d'investigació que la Guardia Civil ha impulsat coordinadament amb la Fiscalia Superior de Catalunya, segons aquestes fonts, deriva de la publicació el passat dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del resultat del concurs que la Generalitat va impulsar el març passat per homologar a quatre empreses que en un futur podrien subministrar aquest material electoral.

Encara que el govern català assegura que l'acord marc es cenyeix a la compra de material per a unes eleccions al Parlament, la Guardia Civil vol esbrinar si les empreses homologades podrien rebre l'encàrrec del Govern de confeccionar les paperetes d'un referèndum independentista.

Després d'obrir el concurs el passat mes de març, la Generalitat ha homologat finalment a les empreses per a l'adjudicació de quatre lots per a la compra de sobres electorals, paperetes, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals i impresos electorals, per un valor estimat de contracte de 897.520 euros.

En concret, els contractistes homologats per a l'adjudicació de sobres electorals són Tompla Indústria Internacional del Sobre SL i Domènech Mirabet SA.

En el lot per a l'adquisició de paperetes i del manual d'instruccions per als membres de les meses electorals, les empreses homologades pel Govern són, en ambdós casos, Impressions Transkrit SA i Formsystem Documents Intel·ligents SLU, segons l'anunci de contractació del sector públic anunciat pel Departament de Governació.

El lot relatiu a impresos electorals compta amb una única empresa homologada, Formsystem Documents Intel·ligents SLU.

Les indagacions sobre la compra de paperetes s'han iniciat aquesta setmana, coincidint amb els esmentats interrogatoris que la Guàrdia Civil ha dut a terme a alts càrrecs del Govern.

Dos d'aquests alts càrrecs, el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, van ser citats inicialment com a testimonis, encara que en el transcurs de l'interrogatori la Guardia Civil els va comunicar que passaven a tenir la condició "d'investigats", a l'apreciar indicis aquest cos policial que els podrien incriminar.

Més enllà del digui la Guardia Civil, caldrà saber si, un cop rebi l'atestat policial, el jutge haurà de decidir si efectivament i formal aquests dos alts càrrecs del Govern els considera o no com a "investigats" i, si escau, si els cita a declarar.

El que es troba de moment judicialment oberta és la causa que es va obrir el passat mes de febrer arran de dues denúncies presentades per les manifestacions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències, en què va assegurar que la Generalitat disposava d'una partida de 400 milions d'euros per organitzar un referèndum i preparar les estructures d'Estat d'una futura Catalunya independent.

Paral·lelament, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert una investigació arran d'una querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu ex número 2 Francesc Esteve -actualment director del Gabinet Jurídic de la Generalitat- pel concurs per homologar a empreses per a la compra d'urnes, que va quedar desert.