Público
Público

Govern català Torra anuncia que convocarà eleccions un cop el Parlament aprovi els pressupostos

El president del Govern dona per acabada la legislatura després que s'hagi "deteriorat la confiança mútua" entre els dos socis, JxCat i ERC. Torra es mostra molt crític amb els republicans i, a més a més, també exposa que vol comprovar si el Govern espanyol té la voluntat "d'afrontar una negociació de debò". 

Torra durant la declaració institucional.
Torra durant la declaració institucional.

públic

La legislatura catalana arriba al final i només viurà una pròrroga d'alguns mesos amb la intenció que el Parlament aprovi els pressupostos de la Generalitat, els primers que tirarien endavant des del 2017. Immediatament després, s'anunciarà la data de les eleccions anticipades. Aquest ha estat l'anunci que ha fet el president del Govern, Quim Torra, en una declaració institucional convocada ahir a la nit i que suposa la culminació de la trencadissa entre els dos socis de Govern -JxCat i ERC-, després que dilluns els republicans optessin per acceptar la pèrdua de la condició de diputat del cap de l'executiu.  

"Aquesta legislatura ja no té més recorregut polític, arriba al seu final. Els dos socis de Govern encarem el camí cap a la independència d’una forma que ha comportat el deteriorament de la confiança mútua que es necessita en els moments més decisius", ha manifestat Torra. El rerefons de la decisió de Torra és el que va succeir dilluns quan, segons ha dit, "es va permetre que la decisió d'un òrgan incompetent em deixés sense el meu escó de diputat", allunyant-se del "consens" que l'independentisme havia assolit els dies 4 i 10 de gener, quan va proclamar que no acceptaria el que dictava la Junta Electoral Central (JEC). 

"La presidència del Parlament va permetre deixar a l'intempèrie la presidència de la Generalitat", ha assegurat Torra, en un clar dard contra ERC per afegir que "no és la primera vegada que aquesta legislatura ens trobem amb la voluntat d'esquivar la repressió acceptant-ne els efectes i només verbalitzant-ne el desacord".  "I jo crec i estic convençut que la repressió es combat sense doblegar-se i deixant clar que no ens atura", ha recalcat. 

"Cap govern pot funcionar sense unitat"

"Dilluns va desprotegir-se la institució de la presidència, despullant-la de la condició de diputat i això posa en risc el Govern de Catalunya", ha desgranat el president, que considera que "cap govern pot funcionar sense unitat, sense estratègia comuna en qüestions fonamentals i sense lleialtat entre socis". En la línia de carregar contra ERC, ha assegurat que es van prendre "decisions no consensuades i ni tan sols informades". 

Per a Torra, "la legislatura no té més recorregut polític si no es refà la unitat" i ha assegurat que "som davant d’un nou intent de cop d’estat", com per a ell va ser -ho el 155, en què "per vies irregulars es vol escapçar el Govern". I per això considera que "era imprescindible defensar la sobirania del Parlament, que és qui pot treure i posar diputats".  Just abans d'anunciar la convocatòria d'eleccions ha manifestat que "cal que els catalans tinguin un govern que els representi fidelment i no defalleixi davant els embats d’un estat atuoritari que no ha deixat de ser repressor. Cal posar el país i les seves necessitats per damunt de qualsevol interès partidista i personal". 

Els comicis, però, arribaran després de l'aprovació d'uns pressupostos, que considera que "el país necessita". Un cop tirin endavant, anunciarà la data de les eleccions. Així mateix, també considera que les properes setmanes li serviran per "explorar la voluntat real del Govern espanyol d’afrontar una negociació de debò. Vull comprovar si té voluntat de posar fi a la repressió" i amb aquest objectiu es reunirà la setmana vinent amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Finalment, manté la determinació que tot plegat ha de servir per "avançar cap a l'objectiu de culminar el mandat de l'1 d'octubre, és a dir, la independència".