Público
Público

PROSPECCIONS PETROLÍFERES El govern central considera 'inconstitucional' una proposició balear per protegir el medi ambient

la llei proposada tracta de regular totes les autoritzacions d'exploració, permisos d'investigació i concessions d'explotació que siguin desenvolupades en el Mar Mediterran

Explotació d'hidrocarburs al mar

EUROPA PRESS

El Govern considera que la Proposició de Llei aprovada pel Parlament balear per instar l'Executiu central a modificar la llei del sector d'hidrocarburs amb l'objectiu que es prohibeixin tots els projectes d'investigació o prospecció d'hidrocarburs al mar és inconstitucional.

Segons ha avançat IB3 Televisió i ha recollit Europa Press, els ministeris d'Indústria, Energia, Turisme i Agenda Digital, així com el de Foment han remès diversos informes al Govern assegurant que la Cambra balear s'ha extralimitat en les seves funcions, ja que les competències de la Mediterrània les té l'Estat i no les autonomies.

En concret, el Ministeri de Foment aporta un informe de Ports de l'Estat que reflecteix la "inconstitucionalitat del text" sorgit del Parlament i admès a tràmit a la Mesa del Congrés dels Diputats.

La proposició de llei, segons especifica la carta de Foment, "conté preceptes que podrien vulnerar les competències de l'Estat sobre el mar territorial" i cita el que disposa l'article 132.2 de la Constitució. La extralimitació competencial, segons l'informe de Ports, es deuria al fet que "la llei proposada tracta de regular totes les autoritzacions d'exploració, permisos d'investigació i concessions d'explotació que siguin desenvolupades en el Mar Mediterrani".

A més, el Ministeri d'Energia considera que "sempre que es garanteixi la protecció de les persones i al medi ambient, s'ha de permetre l'avaluació dels recursos existents aL nostre subsòl ".

Menyspreu dels ministeris

Davant d'aquestes missives, el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, ha lamentat els menyspreu dels ministeris de l'mpacte ambiental dels sondejos i l'"efecte que han tingut sempre per a l'activitat turística", ha dit a IB3.

Cal recordar que el Parlament balear va aprovar el passat 15 d'abril i per unanimitat -57 vots- una proposició del PSIB perquè el Parlament instés el Govern central a modificar la llei del sector d'hidrocarburs perquè es prohibeixin tots els projectes d'investigació o prospecció d'hidrocarburs al mar, així com dues esmenes de MÉS per portar aquestes iniciatives a les institucions europees.

A més, una de les esmenes aprovades anava encaminada a instar el Parlament europeu i als eurodiputats a revisar la directiva que exclou el 'fracking' marí de l'obligatorietat d'avaluacions d'impacte ambiental, mentre que l'altra demanava que el Parlament instés a la Comissió Europea a revisar l'àmbit de les seves prioritats per al 2014 la "extracció segura d'hidrocarburs no convencionals" que "emmascara les prospeccions petrolíferes".