Público
Público

INTERVENCIÓ DE LA GENERALITAT El Govern central destitueix la directora general d'Exteriors i Agustí Colomines

El cessament de Marina Borrell, que es confirmarà en el Consell de Ministres d'aquest divendres, arriba hores després que el conseller destituït Lluís Puig participés en un acte cultural a la delegació de la Generalitat a Brussel·les. L'Executiu de Mariano Rajoy també destitueix el director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines. "Intenten destruir la Generalitat escapçant els seus càrrecs", lamenta Colomines a 'Públic'.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El ministr d'Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso María Dastis. - EFE

La participació aquest dimecres del conseller de Cultura cessat i exiliat a Brusel·les, Lluís Puig,en un acte cultural a la delegació de la Generalitat a la capital belga tindrà una resposta immediata per part del Govern central. I fulminant. L'Executiu de Mariano Rajoy ha decidit destituir la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, segons informa EFE a partir de fonts del Govern espanyol. La destitució es farà efectiva en el Consell de ministres d'aquest divendres, segons aquestes mateixes fonts.

Puig va participar dimecres en un acte d'homenatge a l'escriptor Manuel de Pedrolo, en el centenari del seu naixement, i es va convertir d'aquesta forma en el primer membre del darrer Govern de Carles Puigdemont -destituït en ple pel Govern central el 27 d'octubre, en aplicar el 155- que accedia a la delegació de la Generalitat a Brussel·les. Aquesta és, d'altra banda, la única delegació de la Generalitat a l'exterior que no va ser fulminantment tancada per l'Executiu de Rajoy, també en aplicació de l'article 155.

Tot just conèixer la intervenció de Puig, el Govern central va anunciar que hi prendria les "mesures oportunes", i que el fet tindria "conseqüències immediates". El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va qualificar la intervenció de Puig com a "incident desagradable", i va precisar que les mesures es prendrien en el següent consell de ministres, es a dir, en el d'aquest divendres.

Borell, llicenciada en Publicitat, Màrqueting Internacional i Relacions Públiques per la London Metropolitan University, va ser nomenada en el seu càrrec al febrer de l'any passat. 

Colomines, també cessat

En paral·lel, el Govern central ha decidit destituir un altre càrrec de la Generalitat. Es tracta d'Agustí Colomines, director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, també des de febrer de l'any passat. Gairebé més que pel seu càrrec, Colomines és conegut per les seves intervencions als mitjans als darrers anys, tant en tertúlies i debats com en articles d'opinió, des d'una posició netament independentista. L'Escola d'Administració Pública de Catalunya té com a objectiu formar alts funcionaris públics, emmirallant-se en part en el model de l'École Nationale d'Administration francesa.

Colomines, en conversa amb Públic, explica que s'ha assabentat de la seva destitució poc abans que sortís als mitjans, i que el motiu al·legat és "pèrdua de confiança". Tot i això, veu una motivació política en el seu cessament, que recorda que arriba després del de "tots els càrrecs eventuals" del Govern, i enmig d'un degoteig d'altres destitucions. "Intenten destruir la Generalitat escapçant els seus dirigents. El PP i C's s'han llançat a la caça i captura de tothom. Com que no han pogut amb la caça major, ara van a per la menor", exclama. 

El càrrec destituït afegeix que la decisió no ha estat cap sorpresa per a ell, i que l'esperava des de feia dies. Sobretot, explica, després d'una "campanya en contra" de diferents mitjans de marcada tendència espanyolista, segons relata. També lamenta que el seu "referent" estatal, el director de l'Institut Nacional d'Administració Pública, "no m'ha trucat ni un sol cop" en els sis mesos des que es va començar aplicar el 155, i que el primer contacte ha estat justament per destituir-lo

Sobre la seva significació pública en el món de l'independentisme, Colomines subratlla que "en una democràcia", els alts càrrecs han de poder tenir "les idees polítiques que vulguin", i censura que el Govern central aprofita el 155 per "fer accions polítiques".

Colomines, professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i director acadèmic de la càtedra Josep Termes, havia estat anteriorment (entre el 2007 i el 2013) director de la fundació CatDem, vinculada a CDC.