Público
Público

ALERTA TERRORISTA El govern central reforça el nivell 4 d'alerta terrorista

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha confirmat que la cèl·lula terrorista ha estat desarticulada però Mossos ho desmenteixen. Tant el ministre com el portaveu dels Mossos d'Esquadra han afirmat que no tenen dades sobre preparatius de cap altre atac imminent. 

Mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista. EFE/J.J. Guillén

públic

La taula d'avaluació de l'amenaça terrorista ha decidit mantenir en el 4, d'una escala de 5, el nivell d'alerta. Es reforçaran, però, mesures de seguretat en zones turístiques i infraestructures, segons ha anunciat aquest dissabte el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. El nivell 5, ara descartat, contemplaria el desplegament d'unitats de l'Exèrcit.

Zoido ha explicat en roda de premsa que aquest nivell 4 alt es reforçarà amb la intensificació de les mesures addicionals de seguretat en llocs o esdeveniments d'afluència massiva, amb "especial èmfasi" en la zones de turisme. Es manté el nivell 4, ha explicat, perquè segons els experts "no hi ha una situació d'atemptat imminent". Zoido ha recordat que aquest nivell 4 es manté des del 26 de juny del 2015 i que suposa una "activació important" de mesures de seguretat.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha dit que la cèl·lula no està desarticulada perquè es continua buscant un dels integrants

A la pregunta d'un periodista, Zoido ha confirmat que "la cèl·lula terrorista ha estat desarticulada" però que hi ha diverses investigacions obertes. Des de la Generalitat ho han desmentit ràpidament ja que són els Mossos els responsables de donar aquesta informació. El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha dit que la cèl·lula no està desarticulada perquè es continua buscant un dels integrants i tampoc tenen identificat l'autor de l'atropellament de La Rambla.

El ministre de l'Interior ha explicat que l'obligació de les institucions públiques és "garantir la convivència pacífica de la ciutadania i la seguretat" i ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a tots els ciutadans espanyols, "un missatge de tranquilitat dintre de la preocupació" perquè, ha dit, "hem de mantenir la confiança en les institucions públiques i els cossos de seguretat.

"El risc zero no existeix", ha dit Zoido, i ha destacat "el comportament exemplar dels ciutadans de Barcelona". També ha demanat "tractar amb dignitat a les víctimes i confiar en les fonts oficials", en referència a la difussió d'imatges sensibles o informacions no contrastades.

Finalment ha agraït les mostres de suport a la comunitat internacional i a la comunitat musulmana d'Espanya. "Estem units contra el dolor", ha dit. I ha suggerit la posibilitat que els ajuntaments poguessin col·locar pilones a espais de gran afluència per evitar atacs com el de Barcelona o a Niça.

"Aquest tipus de terrorisme no s'ha acabat"

El portaveu dels Mossos d'Esquadra, Albert Oliva, ha informat també sobre el manteniment del nivell 4 d'alerta antiterrorista i ho ha argumentat dient que no tenen dades que permetin pensar en la preparació d'un nou atemptat.

Tot i així ha Oliva ha explicat que "el fenòmen d'aquest tipus de terrorisme no s'ha acabat amb l'atemptat de Barcelona" i que per aquest motiu cal mantenir dispositius de vigilància excepcional. Oliva ha informat que fins ara s'ha realitzat nou entrades i escorcolls a diferents domicilis, sobre tot a Ripoll (Ripollès).

Ahir al vespre, els Mossos d'Esquadra van registrar la casa de l'imam d'aquesta localitat on han estat detinguts tres dels suposats membres de la cèl·lula terrorista que ha atemptat a Barcelona i Cambrils (Baix Camp), a la recerca de pistes en el marc de la seva investigació sobre els atacs, l'autoria dels quals ha estat assumida per Daesh. Els agents han registrat l'habitatge de l'esmentat imam davant les sospites que podria mantenir algun tipus de vinculació amb els terroristes.

Cinc presumptes terroristes morts i 6 detinguts

Els Mossos consideren que la cèl·lula estava integrada almenys per dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts per la policia a Cambrils; quatre detinguts, un d'ells a Alcanar (Montsià) i tres a Ripoll; dos morts en l'explosió de la casa d'Alcanar el dia 16, i un, Younes Abouyaaqoub, natural del Marroc, que estaria fugit i en el que els Mossos centren bona part dels esforços de recerca.

Segons fonts consultades per l'agència EFE, els agents intenten determinar si l'arribada de l'imam a Ripoll va poder coincidir amb el procés de radicalització dels membres de la cèl·lula que residien en aquesta localitat.

Els investigadors consideren que la cèl·lula preparava una sèrie d'atemptats amb tres furgonetes-bomba a la capital catalana, de molta més importància que els que finalment es van cometre a Barcelona i Cambrils. Se suposa que van haver de canviar de plans després de l'explosió de casa d'Alcanar.

De fet, els terroristes preparaven les bombes manipulant un centenar de bombones de butà usant explosius utilitzats per Daesh, com acetilè i altres elements específics, a la casa d'Alcanar, que es va ensorrar el passat dimecres a la nit després d'una explosió.

Precisament, els Mossos d'Esquadra estan efectuant aquest dissabte diverses detonacions controlades a la casa d'Alcanar, on divendres es van localitzar restes biològiques del cadàver d'un segon terrorista enterrat entre la runa.

Estat dels ferits en els atemptats

Un total de 54 persones estan ingressades en centres hospitalaris catalans, 12 en estat crític, pels atemptats terroristes d'aquest dijous a Barcelona i Cambrils (Tarragona). 50 dels ferits van ser víctimes de l'atropellament a La Rambla de Barcelona i quatre per l'incident a Cambrils, segons que ha informat la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i Emergències Mèdiques,

Entre els hospitalitzats per l'atemptat a Barcelona hi ha 12 en estat crític, 24 greus, 11 menys greus i tres de lleus, mentre que per l'atac de Cambrils hi ha un ferit greu, dos menys greus i un de lleu.