Público
Público

El Govern central respon a l'amenaça de Torra: "autogovern i no independència"

L'Executiu espanyol ha trigat amb prou feines una hora a respondre l'advertiment del president de la Generalitat que podria retirar el seu suport a Sánchez al Congrés si aquest no accepta negociar sobre el dret a l'autodeterminació 

La ministra portaveu, Isabel Celaá, en roda de premsa a la Moncloa aquest dimarts per respondre al president de la Generalitat, Quim Torra. EFE/ Mariscal

públic

"El president de la Generalitat no ha d'esperar al mes de novembre per conèixer la nostra resposta, l'hi donem ara mateix, i és autogovern i no independència, convivència i no independència". Així ha respost aquest dimarts la ministra portaveu, Isabel Celaá, a l'amenaça del president de la Generalitat, Quim Torra, de retirar el suport dels partits independentistes a l'executiu de Pedro Sánchez al Congrés si aquest no s'avé a "abordar el dret a l'autodeterminació" de Catalunya abans del proper mes de novembre.

La resposta del Govern central ha estat contundent i, a més, ràpida: Celaá s'hi ha pronunciat, en roda de premsa a la Moncloa, amb prou feines una hora després que Torra formulés la seva amenaça al Parlament, en la seva intervenció en la primera jornada del Debat de Política General.

La portaveu del Govern central, en la línia que ha mantingut l'executiu socialista des de la seva arribada al poder la primavera passada, ha remarcat que la seva "determinació de continuar pel camí del diàleg", però circumscrivint aquest diàleg a l'autogovern. Celaá ha subratllat que Torra ja coneix la posició del Govern central, perquè el mateix Pedro Sánchez li ha comunicat. La portaveu al·ludia així a la trobada entre tots dos presidents al mes de juliol, quan Sánchez va deixar clar que només vol parlar "d'autonomia", i al fet que la posició del seu executiu no ha variat des d'aleshores. 

A la vegada, Celaá ha interpretat que "la majoria de la societat catalana" aposta justament per aquesta via, com haurien demostrat els catalans "quan han estat cridats a les urnes". "No volen la independència, reclamen la convivència, i això només és possible amb llei i diàleg", ha afegit la ministra, que ha situat el Govern del PSOE "entre el trencament de la legalitat", referint-se a les aspiracions sobiranistes de celebrar un referèndum d'autodeterminació, i "el 155 que alguns volen imposar", en referència a l'oposició de PP i Cs.