Público
Público

ARTICLE 155 El Govern del PP publica al DOGC el decret de nomenament dels consellers de la Generalitat

La formació del Govern català ha de fer possible que decaigui automàticament, d'acord amb el text aprovat pel Senat, la supressió de l'autogovern amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Els nous consellers prenen posessió aquest dissabte, i a continuació celebraran amb Torra la primera reunió de l'Executiu

El president de la Generalitat, Quim Torra, en acte de signatura, el passat 29 de maig, del decret de nomenament dels consellers del seu Govern / Generalitat de Catalunya

PÚBLIC

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat aquest divendres 1 de juny el Decret 3/2018 signat pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el passat 29 de maig, pel qual es nomenen el vicepresident del Govern i els consellers i les conselleres del seu executiu. Per a la publicació calia que ho autoritzés el Govern de Mariano Rajoy, que encara té aquesta facultat en virtut de l'aplicació de l'article 155.

Aquest decret substitueix el que va signar el 19 de maig però que el Govern espanyol es va negar a publicar al DOGC, bloquejant d'aquesta manera la presa de possessió dels consellers. Rajoy incomplia així l'obligació de publicar els nomenaments, perquè es negava a acceptar que entre ells es trobaven els de dos consellers empresonats, Josep Rull i Jordi Turull, i altres dos exiliats, Lluís Puig i Toni Comín.

La publicació al DOGC resultava imprescindible per a que els càrrecs designats poguessin prendre possessió, es fes possible la formació de Govern i decaigués  d'aquesta manera automàticament, d'acord al text aprovat pel Senat, l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

Nous consellers reemplacen als nomenats inicialment: Laura Borràs (Cultura), Damià Calvet (Territori i Sostenibilitat), Alba Vergés (Salut) i Àngels Chacón (Empresa i Coneixement), que substitueix en Empresa i Coneixement a Elsa Artadi, que passa a ser consellera de Presidència i manté la responsabilitat de portaveu del Govern de la Generalitat que ja li assignava el primer decret.

Així mateix, el decret nomena a Pere Aragonès i Garcia (Economia i Hisenda i vicepresident del Govern), Ernest Maragall i Mira (Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència), Miquel Buch i (Interior), Josep Bargalló i Valls (Ensenyament), Ester Capella i Farré (Justícia), Chakir El Homrani Lesfar (Treball, Assumptes Socials i Famílies), Jordi Puigneró i Ferrer (Polítiques Digitals i Administració Pública) i Teresa Jordà i Roura (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació).

Els nous nomenaments suposen una proporció de sis dones sobre tretze membres del Govern.

Presa de possessió, primera reunió i querella a Rajoy

Un publicats els nomenaments al DOGC, el nou Govern començarà a funcionar de manera immediata: els nous consellers prendran possessió dels seus càrrecs aquest mateix dissabte, en un acte a les 11:30h al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, amb presència de Torra i del president del Parlament, Roger Torrent.

A continuació, el nou Executiu català es prendrà la tradicional foto de família, a la Galaeria Gòtica del palau, i immediatament celebrarà el seu primer Consell de Govern. Aquesta serà la primera reunió de treball del Govern des del 27 d'octubre, quan va ser destituït pel fins ara president del Govern central, Mariano Rajoy fent ús del 155

També aquest divendres, el president Torra ha presentat una querella contra Rajoy i la que ha estat la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per haver-se negat a publicat al DOGC el decret de nomenament de consellers del passat 19 de maig, que incloïa presos i exiliats. La querella s'ha presentat davant la Sala Penal del Tribunal Suprem per un delicte de "prevaricació per omissió", segons ha informat el Govern en un comunicat

En la querella s'argumenta que la negativa a publicar els nomenaments al DOGC va ser una "una decisió arbitrària, extralimitadora de competències i sense cap empara legal", que va "contravenir" l'execució d'un "acte reglat, degut i obligatori",  amb una "evident conculcació de la legalitat i desconeixement de les exigències constitucionals". 

També s'hi fa notar que amb la no publicació al DOGC es vulneren els drets polítics de Torra com a president de la Generalitat. Aquesta querella es presenta "sense prejudici de les accions que per vulneració també dels seus drets polítics puguin emprendre els consellers afectats contra els querellats per aquests mateixos fets".

Torra ja va avisar el passat 25 de maig que es reservava accions legals, inclosa una querella per prevaricació contra Rajoy, si el Govern central no publicava el primer nomenament dels consellers.