Público
Público

El Govern diu que la falta de desplegament de la Renda Garantida Ciutadana és conseqüència de l'aplicació del 155

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, ha assenyalat "l'anormalitat democràtica del 155" com a causant de l'acumulació de sol·licituds sense resoldre. El conseller ha anunciat una ampliació dels llindars per acollir-se a la llei i un augment de 200€ de mitjana de la prestació.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, durant la roda de premsa sobre el desplegament de la Renda Garantida Ciutadana (RGC). @ChakirelHomrani

Aquest divendres, el conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani ha comparegut per actualitzar les dades del desplegament de la Renda Garantida Ciutadana, una mesura que els moviments socials denuncien que no s'ha aplicat correctament. El Homrani ha assenyalat el conflicte amb l'Estat espanyol com a principal causa de l'insuficient desplegament de la Renda: "L'anormalitat democràtica del 155 ha evitat el desplegament del Reglament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i això n'ha distorsionat tant l'aplicació com la interacció amb normalitat amb les entitats que han de formar el Consell de Govern", ha dit. No obstant, fonts de la Comissió Promotora -l'òrgan que va presentar la iniciativa legislativa ciutadana per aprovar la prestació- asseguren a Públic que el mateix Director general d'Economia social Josep Vidal els va comunicari que el 155 "no tindria cap repercussió".

Segons les dades que ha presentat avui el conseller, durant el 2018 es van rebre 69.197 sol·licituds per acollir-se a la Renda Garantida, de les quals se n'han valorat unes 49.603. D'aquestes, s'han denegat el 73%, i un 10% han estat acceptades. Mentre des de la Comissió denuncien poca claredat en els motius al·legats per denegar la prestació als demandants, El Homrani ha explicat que, des de la conselleria, volen explicar millor quines persones s'hi poden acollir: "Volem ser molt transparents amb els requisits per evitar donar falses expectatives".

El Homrani també ha assegurat que, en l'actualitat, les sol·licituds es troben dins el termini i ha reconegut que, durant aquest curs, es van acumular fins a 17.000 expedients fins l'abril de 2018: "Ara en tenim uns 10.000 i calculem que aproximadament a final d'any ja no n'hi haurà cap fora de termini". Des de la Comissió Promotora, però, critiquen que moltes denegacions de sol·licituds durant aquest últim any s'han fet fora del termini que estableix la llei, fet que ha incomplert el silenci administratiu positiu que obliga a acceptar la sol·licitud en cas que l'administració no ho comuniqui en un temps determinat. 

Canvi en el llindar de la Renda Garantida Ciutadana

El conseller també ha anunciat una ampliació dels varems per poder accedir a la prestació. Si bé el curs passat podien acollir-se a la Renda Garantida Ciutadana aquelles persones que tinguessin uns ingressos del 85% de l'indicador de renda de suficiència (IRSC) que, en aquells moments, se situava en 564€ mensuals per individu, aquest any hi podran accedir els que tinguin ingressos iguals o inferiors al 91% de l'IRSC, que equival a 609€ mensuals per cap. També han variat proporcionalment els llindars establerts per nuclis familiars de dues persones -de 836€ mensuals a 896€-, de tres membres -de 909€ a 969€-, de quatre membres -de 982€ a 1.042€- i de cinc membres -de 1.062€ a 1.122€-.

A més, El Homrani també ha anunciat que la prestació s'ha millorat uns 200€ de mitjana, el que suposa un increment del 35%, que començarà a aplicar-se aquest 15 de setembre.