Público
Público
L'EMERGÈNCIA SANITÀRIA DE LA COVID-19

El Govern espanyol decretarà aquest diumenge el confinament total que reclamava la Generalitat

Pedro Sánchez anuncia que la mesura es prendrà en un Consell de Ministres extraordinari i afectarà tots els treballadors i treballadores de serveis no essencials que s'hauran de quedar a casa durant quinze dies amb un permís "retribuït i recuperable"

Pedro Sánchez durant la compareixença d'aquest dissabte en què ha anunciat el confinament total. EFE
Pedro Sánchez durant la compareixença d'aquest dissabte en què ha anunciat el confinament total. EFE

Públic

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte en una compareixença, l'enduriment del confinament que els darrers quinze dies s'havia decretat amb l'aprovació de l'estat d'alarma i que havia estat prorrogat durant quinze dies més. El Govern espanyol, de fet, acordarà aquest diumenge en un Consell de Ministres extraordinari l'anomenat "confinament total" que reclamava el Govern de la Generalitat i que l'Executiu espanyol havia rebutjat fins ara.

Sánchez  ha anunciat que tots els treballadors i treballadores que encara estaven en actiu en sectors productius no inclosos en els serveis essencials que inclou el decret de l'estat d'alarma, s'hauran de quedar a casa les dues properes setmanes i no caldrà que vagin a treballar. Els afectats disposaran ha dit Sánchez, d'un permís "retribuïble i recuperable".

La llista dels sectors essencials que quedaran exclosos del confinament total no està precisat encara

Sánchez ha assegurat que els sectors essencials estan definits en el decret de l'estat d'alarma però no hi ha una informació clara al respecte i probablement s'acabarà de perfilar un llistat concret en el Consell de Ministres d'aquest diumenge. Hi ha algunes tasques laborals que queden clarament situades en els serveis essencials com el sector primari, el comerç d'aliment, medicaments i altres bens essencials i els de la sanitat, a més de forces i cossos de seguretat de l'Estat. Sánchez també ha inclòs els mitjans de comunicació. Però caldrà detallar altres indústries com la del plàstic o el vidre utilitzada per a la cadena d'abastament alimentari en els supermercats i botigues d'alimentació. La mesura s'aplicarà, ha dit en la compareixença des de la Moncloa, amb un permís retribuïble extraordinari entre el 30 de març al 9 d'abril.

Sánchez ha justificat que la mesura es prengui ara després d'haver-la rebutjat reiteradament quan la reclamava el Govern de la Generalitat per "recomanacions dels científics" i pel fet que la proximitat de la Setmana Santa pot contribuir, segons Sánchez, a apaivagar els efectes econòmics de l'aturada productiva, ja que és un període tradicionalment vacacional de menor intensitat productiva a l'Estat espanyol. L'objectiu, ha dit Sánchez, és que l'aturada de l'activitat segui entre setmana similar a la que ara es dona el cap de setmana.

Les reaccions des del Govern de la Generalitat no s'han fet esperar i el primer en valorar en una piulada de Twitter la decisió del Govern espanyol anunciada per Pedro Sánchez ha estat el Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que s'ha mostrat satisfet "perquè per fi el president Pedro Sánchez adopta les mesures que li reclamàvem des del Govern de la Generalitat a partir de les recomanacions dels experts". El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat una declaració institucional aquest dissabte a les 21.00 per valorar la decisió del Govern espanyol.

Sánchez ha explicat en la seva intervenció emesa en directe des de la Moncloa que els deu dies feiners que inclou la mesura de confinament total seran considerats com un permís "retribuït recuperable", del qual ha informat prèviament a sindicats i empresaris, on hi havia posicions oposades, al respecte, informa Manuel Sánchez. El president del Govern espanyol ha explicat que els treballadors "continuaran rebent el seu salari amb normalitat" i que un cop acabi la situació d'emergència sanitària, els empleats recuperaran les hores de treball no prestades de manera gradual i espaiada en el temps.

El motiu d'aquesta mesura, segons va explicar el cap de l'Executiu espanyol, és rebaixar al màxim la mobilitat com està passant actualment els caps de setmana, i l'objectiu que pretén és descongestionar als hospitals de l'allau de pacients que s'espera els pròxims dies. Malgrat que Sánchez ha assegurat que la diferència de la mobilitat entre setmana i el cap de setmana no és excessiva cal prendre aquesta mesura davant la gravetat de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19.

En realitat la mesura comprèn dues setmanes, ja que el dia 9 és quan s'inicia la Setmana Santa i són dies ja festius fins al final del confinament decretat en l'ampliació, que arriba fins al 11 d'abril.

Sobre la controvèrsia amb la Generalitat respecte al confinament total, segons el cap de l'executiu espanyol aquesta mesura serà "efectiva" i arriba "al moment adequat". "La societat ara està preparada", ha remarcat.  Sánchez ha avisat que Espanya està vivint "les hores més dures" de la crisi del coronavirus però ha augurat que "ja s'arriba a la cresta de l'onada", tot i que ha demanat "no abaixar la guàrdia i intensificar la lluita".

"La UE se la juga"

Sánchez també ha aprofitat per reclamar a la Unió Europea que posi en marxa "una espècie d'economia de guerra" perquè els estats membres puguin fer front al coronavirus. "Europa, escolta'ns: necessitem contundència i solidaritat", ha dit el president espanyol, que ha demanat que es promogui "la resistència i la recuperació". En aquest sentit, ha apostat perquè els estats no hagin d'afrontar endeutament públic contra la pandèmia i es mobilitzi "una gran quantitat de recursos" a través del que seria "un nou 'pla Marshall', per tal que es pugui "mutualitzar l'endeutament".

"És l'hora de la UE, se l'està jugant", diu Sánchez

"La UE ha de ser a l'altura de les circumstàncies, no pot decebre els ciutadans", ha avisat Sánchez, que ha insistit que cal una resposta econòmica i social "unida" perquè "el virus no obeeix a fronteres". "És l'hora de la UE, se l'està jugant", ha advertit, i ha afegit que si no s'estaria "enfortint els discursos de qui vol debilitar el projecte".

Durant la seva intervenció, el president espanyol ha volgut remarcar que Europa "no ha donat a llum" al virus i ha recordat que tampoc ho ha fet "cap país europeu germà ni Espanya". Sánchez, de fet, ha afirmat que és "una fatalitat que ha dibuixat un trajecte mortal que arrenca a Orient i ara es situa en països com Espanya".