Público
Público
L'EMERGÈNCIA SANITÀRIA DE LA COVID-19

El Govern espanyol revalida el confinament perimetral de la Conca d’Òdena tot i rebutjar l'aïllament total

El BOE publica el decret del Govern espanyol que aprova la pròrroga dels controls d'entrada i sortida als municipis del territori de l'Anoia tot i el rebuig de l'Executiu espanyol al confinament total que demana la Generalitat. A l'àrea hi ha 63 morts per coronavirus per cada 100.000 habitants, una taxa que multiplica per nou la de Catalunya.  

Punt de cribatge dels pacients instal·lat davant el CAP Anoia d'Igualada. AJUNTAMENT D'IGUALADA
Punt de cribatge dels pacients instal·lat davant el CAP Anoia d'Igualada. AJUNTAMENT D'IGUALADA

públic

El Govern espanyol ha denegat el confinament total de la Conca d’Òdena demanat per la Generalitat, almenys de moment. Però no el perimetral que la Generalitat també ha optat per revalidar. Segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'Executiu estatal dona llum verda a mantenir les restriccions establertes a la sortida de persones a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, i apunta que aquesta ordre quedarà vigent durant 15 dies, a partir d'aquest divendres. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avalat d'aquesta forma ara prorrogar el confinament en els mateixos termes que fins ara, és a dir, en fase 1, a Igualada i a la Conca d'Òdena, després de rebutjar la fase 2 de confinament de tota la població amb la paralització de l'activitat laboral encara en marxa a excepció dels serveis essencials.

Sobre aquest confinament total dels municipis de la Conca d'Òdena pel qual el Govern de la Generalitat va signar una resolució, des de l'Executiu estatal es va emetre un comunitat en què es recordava que la pròrroga del confinament actual, decretat fa dues setmanes per la Generalitat, també l’havia de decidir Madrid. Una decisió estatal que ja s'ha materialitzat amb la resolució publicada al BOE. En el comunicat emès pel Ministeri de Sanitat, l’Executiu estatal també li recordava al conseller d’Interior, Miquel Buch, que la Generalitat no pot tirar endavant el confinament total perquè "una ordre d’aquestes característiques només pot donar-la l’autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat", és a dir, Salvador Illa. La Moncloa insisteix que ha aplicat "les mesures més dràstiques d’Europa", seguint "en tot moment les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)".

En declaracions a Rac 1, Buch va manifestar que "no trobo encertada la decisió de denegar el confinament a la conca d'Òdena. El Govern espanyol ha decidit que en lloc de treballar conjuntament ens havia de subordinar". Tot i recomanar als ciutadans que no vagin a treballar si no ho fan en un servei essencial i anunciar que es mantindran els controls d’accés a la zona, va reconèixer que és el Govern espanyol qui decideix al respecte.

Dimecres a la tarda, la Generalitat, a través del conseller Buch, havia demanat el confinament total d’Igualada i tres municipis més de la Conca d’Òdena (Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí). En concret, havia anunciat la voluntat que es passés a la fase 2, és a dir, que es passés del confinament perimetral -amb el tancament territorial dels quatre municipis de la zona-, a un confinament total a casa de tota la població, que no podria anar a treballar excepte si ho fa en un dels sectors essencials.

Una taxa de morts molt superior a les de Madrid i la Llombardia

La petició respon a l’impacte del brot de coronavirus a la zona. Segons les dades facilitades ahir pel Govern, a Catalunya hi ha 6,9 morts per cada 100.000 habitants per coronavirus, mentre que a l'Estat n'hi ha 7,4. A Madrid, la taxa puja fins als 27,9 morts, per sota de la Llombardia, que en registra 41,6. En canvi, a la Conca d'Òdena s'eleva a 63,1 morts. "Tothom s'ha de quedar a casa. No ho fem perquè volem si no perquè vetllem per la salut de tots els catalans, i en concret dels de la Conca d'Òdena", va manifestar Buch.

Segons les darreres dades, hi ha hagut 332 positius de coronavirus a l’àrea des que va aparèixer el brot, dels quals 140 són professionals sanitaris. De moment ha provocat 43 morts.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?