Público
Público
coronavirus

El Govern espanyol proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials per Nadal

També aposta per un toc de queda nocturn entre la una i les sis de la matinada els dies 24 i 31 de desembre. Salut encara no ha clarificat si aquesta proposta està dins el pla específic de mesures que prepara el Govern català per les festes nadalenques.

Sánchez preside la reunión del estudio de los proyectos de vacuna
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, presideix la reunió del Comitè de Seguiment del Coronavirus i estudi dels projectes de vacunes, acompanyat per la ministra Carolina Darias i els ministres Salvador Illa i Pedro Duque. - La Moncloa

europa press

El Govern espanyol proposa limitar a sis persones les reunions familiars i socials que se celebrin durant les festes de Nadal i un confinament nocturn entre la una i les sis de la matinada els dies 24 i 31 de desembre, nit de Nadal i Cap d'any respectivament, segons l'esborrany titulat Propostes de mesures de salut pública davant de la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques.

Salut encara no ha clarificat si aquesta proposta està dins el pla específic que prepara el Govern per les festes

Salut encara no ha clarificat si aquesta proposta està dins el pla específic que prepara el Govern català per les festes nadalenques.

En concret, el document del Govern espanyol assenyala que en les reunions en l'àmbit familiar es recomana limitar la participació als membres que pertanyin al mateix grup de convivència, si bé en el cas que hi hagi algun membre extern que no sigui convivent habitual, les reunions seran de fins a un màxim de sis persones i s'ha de garantir les mesures de prevenció, independentment de si són familiars o no. Això implica, entre d'altres, portar mascareta tot el temps possible.

A més, recomana evitar o minimitzar les reunions en l'àmbit social (celebracions de feina, antics alumnes o clubs esportius, entre d'altres) i, en el cas de fer-se, hauran de ser d'un màxim de sis persones i preferiblement a l'exterior (a l'aire lliure o en terrasses amb un màxim de dues parets).

Més enllà d'això, no hauran d'anar a cap reunió familiar o social aquelles persones que han estat diagnosticades amb covid-19 i encara estan en període de transmissibilitat; tenen símptomes de covid-19; estan esperant els resultats de la prova diagnòstica de coronavirus; o poden haver estat exposades a algú amb covid-19 en els últims 14 dies.

Ara bé, es recorda que en tots els contexts s'han de mantenir les mesures de prevenció o 6M: mascareta (ús de mascareta tot el temps possible); mans (rentat de mans freqüent); metres (manteniment de la distància física); maximitzar ventilació i activitats a l'aire lliure (mantenir les finestres i portes obertes en la mesura en què sigui segur i factible segons la temperatura); minimitzar el nombre de contactes (preferiblement sempre els mateixos); i "em quedo a casa si tinc símptomes, diagnòstic o contacte".