Público
Público

El govern espanyol retira el primer recurs del TC contra la llei catalana de salut universal

És el primer recurs d'inconstitucionalitat que el govern de Pedro Sánchez retira dels 16 que l'executiu anterior va interposar. La decisió és fruit de la modificació de la llei espanyola, que entra en consonància amb la legislació catalana, i les reunions entre la Generalitat i el govern central.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La portavoz del Gobierno, Isabel Celaá, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros. (ZIPI | EFE)

Aquest divendres, la portaveu del govern central, Isabel Celáa, ha confirmat la retirada del recurs d’inconstitucionalitat que penjava sobre alguns articles de la llei catalana d’accés universal a la sanitat. El real decret aprovat per l’executiu que ha retornat la universalitat a la legislació espanyola ha servit de marc per fer aquest moviment: "No existeix cap discrepància entre la llei catalana i espanyola", ha dit Celáa.

Aquest és el primer recurs retirat dels 16 presentats per l’executiu de Mariano Rajoy contra lleis catalanes al Tribunal Constitucional, entre les quals hi ha lleis socials com la llei catalana contra el canvi climàtic, la llei d’emergència habitacional o la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. El govern de Pedro Sánchez es va comprometre a aixecar el veto a la legislació catalana que compartissin la direcció política dels socialistes, però fins a la data encara no s’havia fet efectiva aquesta proposta.

La primera Comissió Bilateral, celebrada a principis d’agost entre la Generalitat i el govern central, no va deixar bon gust de boca als representants catalans. Un dels assistents per part del Govern durant la trobada, el conseller d’Afers Exteriors Ernest Maragall, va criticar durament que l’executiu socialista no va concretés com executaria la retirada dels recursos interposats per Rajoy, posant en qüestió les competències de la Generalitat en diverses matèries. Ara però, sembla que la reunió entre el secretari d’Estat de Política Territorial, José Ignacio Sánchez Amor, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, que va tenir lloc la setmana passada, ha donat peu a la primera acció des de la Moncloa.

Està previst que les comissions que es deriven del diàleg bilateral entre Estat i Generalitat es reuneixin abans del 30 de setembre, espais on ambdues institucions podran discutir quin serà l’esdevenir de la resta de lleis embargades al TC i quin és l’abast de la promesa de Pedro Sánchez. Aquestes decisions es prendran en un context on el socialisme espanyol es mostra determinat en fer una defensa ferma de “més autogovern” dins el marc de l’Estat, fugint de les demandes d’un referèndum d’autodeterminació que ara agafaran més embranzida amb l’entrada de la tardor calenta a Catalunya.