Público
Público

CONSELL DE MINISTRES El govern espanyol substitueix a la Generalitat en el pagament de despeses 

El ministre d'Hisenda, Cristóbal afirma que l'Executiu central assumeix el control de pagaments "mentre duri la situació d'excepcionalitat" que, segons ell, ha marcat la Generalitat 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El ministre portaveu del govern , Íñigo Méndez de Vigo i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en roda de premsa després del consell de ministres. EFE/Ángel Díaz

El govern de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres un mecanisme de control de pagaments per a Catalunya, de manera que l'Estat substituirà a la Generalitat en els pagaments.

Un mecanisme que, segons el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha de servir per garantir el pagament dels serveis públics i que no es destini "ni un euro" a finançar "una activitat il·legal" com el referèndum d'autodeterminació convocat pel proper 1 d'octubre.

L'executiu central ha donat 48 hores de termini al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aprovi un acord de no disponibilitat pressupostària sobre tot el pressupost català, que no estigui vinculat a serveis públics fonamentals, com nòmines, sanitat, educació i serveis socials .

Si en el termini de 48 hores no adopta aquest acord de no disponibilitat, serà el mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, qui ho faci i l'Estat assumirà el pagament de les partides que no estiguin vinculades a aquests serveis essencials.

Montoro ha anunciat a més en roda de premsa que compareixerà la setmana que ve al Congrés per explicar aquesta mesura.

"Treballarem per a que no es faci cap pagament suficientment acreditat", ha insistit Montoro, que també ha afirmat toteds les factures dels proveïdors caldrà que passin per un punt de control de l'Administració central i que l'Estat passarà a pagar directament bona part de les nòmines dels funcionaris.

Resposta a la petició de diàleg de Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Colau

L'anunci d'intervenció directa sobre els pagaments de la Generalitat ha estat precedit d'un seguit de valoracions per part del ministre portaveu sobre les manifestacions de la Diada i el sobiranisme català.

Méndez de Vigo ha dit que el seu govern vol que l'onze de setembre sigui la "festa de tots els catalans" i que la manifestació del passat dilluns mostra el "deteriorament democràtic de Catalunya".

El ministre també ha afirmat que les darreres sessions plenàries del Parlament van permetre "veure" la "fragmentació de la societat catalana" i que el govern es troba en mans "d'una minoria radical".

A les preguntes sobre la petició de diàleg realitzada pel president de la Generalitat, el vicepresident, la presidenta del Parlament i l'alcaldessa de Barcelona, en una carta adreçada a Mariano Rajoy amb còpia al rei, el ministre ha dit que el govern no en tenia coneixement, però que hi ha disposició al diàleg, sempre i quan no es vulgui parlar sobre el referèndum. "Diàleg, sí, però dins de la llei", "Ja hem dit en públic i en privat que aquest referèndum és il·legal", ha dit el ministre. "Després de la utilització partidista del Parlament és un sarcasme que diguin que volen dialogar", ha rematat.