Público
Público

El Govern i els impulsors de la ILP desencallen la creació de la renda garantida

La RGC s'aplicarà de manera progressiva i començarà el setembre d'enguany amb 550 euros mensuals, per arribar als 664 el 2020. 

Una vaga de fam per la Renda Garantida. @llorencserrano

EUROPA PRESS I PÚBLIC

El Govern català i els impulsors de la ILP han desencallat la negociació per crear la renda garantida de ciutadania (RGC) i han arribat a acords per posar-la en marxa, a l'espera que la comissió promotora de la ILP ratifiqui aquest dijous que hi està d'acord. La Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat parla de "principi d'acord" i preveu presentar dilluns el preacord, que estableix que inicialment la RGC serà compatible amb la feina parcial només per a famílies monoparentals amb rendes baixes, per generalitzar-la posteriorment, encara que no especifica quan s'universalitzará, com demanaven els impulsors.

La Comissió impulsora ha corroborat que han arribat a un "ampli consens" en temes en els quals hi havia diferències, però està pendent de la redacció final del document, per la qual cosa han fet una crida a la paciència. CCOO de Catalunya ha celebrat "el principi d'acord", però ha demanat que es traslladi "urgentment" una proposta de l'articulat de la Llei de la RGC, que es troba actualment en tramitació parlamentària, i ha avisat que si no es fa amb celeritat, la renda no podrà entrar en vigor el 15 de setembre, com havien previst.

El sindicat ha destacat el valor de la RGC "com a eina essencial per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social", encara que ha lamentat que el text té limitacions per afrontar la pobresa vinculada a les rendes de treball insuficients.

L'import de la RGC serà de 664 euros mensuals, si bé no s'arribarà a aquest import inicialment, sinó de manera progressiva, de manera que el llindar mínim serà enguany de 550 euros mensuals i creixerà fins a la xifra prevista el 2020. Segons la Generalitat, a partir del setembre els més de 29.000 beneficiaris actuals de la renda mínim d'inserció (RMI) -situada en 426 euros mensuals- passaran a cobrar la RGC, mentre que 7.000 llars monoparentals més compatibilitzaran rendes del treball amb la renda garantida.

Podran accedir a la renda garantida les persones que no arribin als 664 euros al mes i s'aplicarà progressivament. Començarà el setembre amb 550 euros al mes per persona fins arribar l'abril del 2020 als 664 euros. Quan s'apliqui al 100%, el màxim serà de 1.200 euros al mes per a famílies de dues persones amb tres fills.