Público
Público

El Govern i el PSC tanquen un acord per als pressupostos, que queden pendents dels Comuns

Els comptes preveuen un increment de 2.400 milions amb relació als del 2023. L'entesa entre l'Executiu i els socialistes cita com a prioritats l'educació, l'habitatge, la seguretat i la lluita contra la sequera

Pere Aragonès y Salvador Illa
Pere Aragonès i Salvador Illa en una imatge d'arxiu. Andreu Dalmau / EFE

Les darreres hores les dues parts ja avisaven que l'entesa era "imminent" i, finalment, a primera hora d'aquest dimarts Govern i el PSC han anunciat que han arribat a un acord per als pressupostos del 2024. Segons ha assegurat en roda de premsa el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, els darrers serrells s'han tancat aquest mateix dimarts a primeríssima hora, però el gruix de l'acord va assolir-se la setmana passada

Entre les dues formacions sumen 66 diputats al Parlament, a dos de la majoria absoluta, de manera que perquè els comptes tirin endavant falta el suport -o almenys l'abstenció- dels Comuns, que en sumen vuit. En aquest sentit, la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha manifestat que "tenim converses avançades amb diversos grups i estem convençuts que tiraran endavant perquè són uns bons pressupostos per a la ciutadania". El Govern aprovarà els pressupostos aquest dimecres, en un consell executiu extraordinari. 

En una compareixença al Palau de la Generalitat, Vilagrà també ha comentat que els del 2024, "són els pressupostos més expansius i els més socials de la història" i han de servir "per tenir més mestres, més metgesses i metges i més Mossos i per donar resposta a les necessitats de la ciutadania". En concret, els comptes contemplen un increment de 2.400 milions amb relació als del 2023 i la despesa no financera assolirà un total de 36.700 milions. 

Illa, que ha comparegut al Parlament, ha reivindicat que el PSC ha apostat per "fer política útil, encaminada a resoldre problemes" i per això ha decidit arribar a un acord pressupostari, com ja va fer l'any passat. Ha afegit, però, que Catalunya viu un "moment molt complicat", que segons ell en part és conseqüència "d'una dècada perduda", en clara referència al Procés. Així mateix, ha refermat que opina que aquest és un "Govern feble". 

Què diu l'acord? 

L'entesa pressupostària entre el Govern d'ERC i el PSC posa l'èmfasi en quatre prioritats, que són educació, habitatge, seguretat i lluita contra la sequera. Illa ha subratllat que l'acord implica "mobilitzar uns 4.500 milions", de manera que considera que tenen una "incidència significativa" en el conjunt dels comptes. 

Entre d'altres qüestions, el primer secretari del PSC ha destacat l'increment del 10% de la partida d'Educació, que arribarà als 7.435 milions; la "mobilització de 700 milions en habitatge", per tal d'augmentar en 10.000 pisos el parc d'habitatge de lloguer social de Catalunya, 4.000 dels quals ja aquest 2024; o les inversions per afrontar la sequera històrica que pateix Catalunya. 

El Hard Rock "segueix la seva tramitació"

Illa també ha comentat que "donem per complerts les parts substancials dels acords del 2023". Bàsicament, hi havia tres qüestions prioritàries: la modernització de l'aeroport del Prat per ampliar-ne la capacitat, l'aprovació definitiva del pla urbanístic per desenvolupar el Hard Rock i la signatura del conveni amb el Govern espanyol per executar les obres de l'autopista B-40 o Ronda Nord per connectar Sabadell i Terrassa. 

Al gener, els governs català i estatal van posar en marxa una comissió per estudiar el futur de l'aeroport, mentre que fa dues setmanes el ministre de Transports, Óscar Puente, va anunciar que s'havia iniciat la tramitació del conveni per construir la B-40 entre Sabadell i Terrassa -obra que pagarà l'Estat, però que executarà la Generalitat-. I sobre el Hard Rock, aquest dimarts Laura Vilagrà ha assegurat "que no hi ha ni un euro dels pressupostos destinat" al complex d'oci i del joc, però que aquest "segueix la seva tramitació urbanística i ambiental". 

De fet, el Hard Rock no apareix mencionat al document de l'acord entre Govern i PSC, que consta de 17 pàgines. No és una qüestió menor, ja que precisament els Comuns insisteixen que volen l'abandonament del projecte per donar suport als comptes, mentre que per al PSC era prioritari que avancés. 

Els números dels comptes

A l'espera que els comptes del 2024 es presentin en detall, el Govern ja havia avançat que comportarien un increment pressupostari de 2.400 milions més respecte al 2023 –una pujada del 6,3%–, que també suposen un augment substancial de recursos en cultura, indústria, innovació tecnològica, o serveis socials entre molts altres sectors.

A nivell sectorial, Aragonès va anunciar al Parlament que els comptes comptarien amb una inversió de 1.045 milions per lluitar contra la sequera, destinada a infraestructures per produir aigua o a millorar els regs agrícoles, entre d'altres. També creixerà la partida d'Educació, que segons un acord tancat fa setmanes amb els sindicats CCOO i UGT ha de permetre deixar enrere les retallades al sector de fa més d'una dècada.

En Cultura s'arribarà a l'1,7% del total de recursos, dues dècimes més que el 2023 i apropant-se a les demandes del sector. A més a més, també hi haurà al voltant de 1.000 milions destinats destinats a investigació, desenvolupament i innovació, així com uns 300 per impulsar la reindustrialització de Catalunya. Habitatge, sanitat i serveis socials també tindran increments significatius. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?