Público
Público
salut

El Govern presenta un pla de xoc a l'atenció primària: 46 milions d'inversió i més de 1.900 contractacions

El pla preveu una inversió anual de 125 milions i la contractació global de 3.811 professionals fins al 2022 per fer front al coronavirus. D'aquestes, 1.400 incorporacions es faran aquest setembre per preparar-se per la campanya de tardor.

Un metge d'atenció primària de Girona fent una visita telefònica el 25 de maig de 2020. ICS Girona | ACN
Un metge d'atenció primària de Girona fent una visita telefònica el 25 de maig de 2020. ICS Girona | ACN

públic i agències

El Govern invertirà aquest any 46 milions d'euros i contractarà 1.979 professionals a l'atenció primària en el marc del nou pla de reforç, que preveu garantir una bona resposta a la pandèmia de coronavirus i atendre també les necessitats estructurals de la primària. De fet, el pla preveu una inversió anual de 125 milions i la contractació global de 3.811 professionals fins al 2022 a través del Servei Català de la Salut (CatSalut). Així ho han anunciat en roda de premsa el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

Moments abans, el president de la Generalitat, Quim Torra, feia públic per les seves xarxes socials haver comunicat aquesta inversió al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència amb els presidents autonòmics, trepitjant-se amb la roda de premsa dels consellers i socis de Govern.

El pla preveu una remodelació de l'atenció primària per impulsar la reorganització de les tasques i optimització dels processos de treball per evitar duplicitats, l'impuls a la telemedicina, i replantejament i ampliació els equipaments físics per fer-los més accessibles i propers per a la població mitjançant espais municipals. Tal com ha explicat el director de CatSalut, Adrià Cornellà, part d'aquest pla va dedicat a fer front als reptes plantejats per la Covid-19 i d'altres a pal·liar mancances històriques del servei.

Dels professionals que s'incorporaran, Cornellà ha anunciat que 1.400 es faran aquest setembre, dels quals 900 persones seran figures vinculades amb la resposta de la Covid-19, com ara els gestors covid, i més de 400 seran referents de salut d'escoles, entre altres administratius i persones especialitzades en l'extracció de mostres. Pel que fa als altres perfils, el director de CatSalut ha explicat que aproximadament 300 seran facultatius, 200 infermeres (que en els dos anys vinents arribaran fins a 400), 750 auxiliars d'infermeria i 750 assistents clínics. "Tenim uns 22.000 professionals i plantegem uns 3.800 més, cosa que suposa un 17% de més capacitat, però amb això no n'hi ha prou. Cal innovació tecnològica i revisió de la planificació del treball per ser més eficients", ha insistit Cornellà.

Vergés ha destacat el paper de l'atenció primària duent a terme la tasca clínica, fent de primera línia contra la pandèmia de la Covid-19 i gestionant les residències de gent gran. "Fa anys que l'atenció primària s'enfronta a necessitats diferents, com l'envelliment de la població, la cronicitat i la solitud dels pacients, i que per poder-hi fer front reclama acompanyament", ha dit la directora de l'àrea assistencial del CatSalut, Xènia Acebes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?