Público
Público

Coronavirus Catalunya El Govern preveu que la mobilitat per Catalunya sigui lliure a partir de dilluns

La decisió l'ha de confirmar el Procicat a les properes hores i arriba amb la velocitat de propagació per sota de l'1, és a dir, amb l'epidèmia en decreixement. La pressió hospitàlaria, però, es manté força estable, amb gairebé 500 pacients Covid a l'UCI

Una estudiant fent-se una prova PCR a Tortosa.
Una estudiant fent-se una prova PCR a Tortosa. Jordi Marsal / ACN

El Govern preveu que hi hagi mobilitat lliure per Catalunya a partir de dilluns, segons han confirmat a l'ACN diverses fonts de l'executiu. Les reunions del Procicat continuen aquest dimecres i la decisió no es donarà per tancada al 100%,  fins que acabin les trobades. Diferents veus del Govern ja han apuntat en les últimes hores que s'aixecaria el confinament comarcal si les dades acompanyaven, com ara la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. S'havia parlat de vegueries o regions sanitàries, però el Govern opta de moment per un confinament perimetral de Catalunya. A més, també reobrirà la restauració dels centres comercials en el mateix horari que la resta, fins a les 17 hores.

Les dades epidemiològiques tornen a anar a la baixa a Catalunya, si bé la pressió hospitalària es manté elevada, sobretot pel que fa als pacients Covid a l'UCI, que des de fa dies es mouen al voltant dels 500, més de la meitat del total.  Segons el darrer informe del Departament de Salut, la velocitat de propagació de la malaltia o taxa Rt cau nou centèsimes i se situa en el 0,98, és a dir, per sota de l'1, el nivell a partir del qual la pandèmia està en expansió. Deixant de banda el miratge estadístic de la Setmana Santa -quan va haver-hi un infradiagnòstic i el gruix dels casos es van comunicar amb retard-, l'Rt no estava per sota de l'1 des de mitjans de març. El nivell actual significa que cada 100 persones positives en contagien 98 més. El risc de rebrot també cau -25 punts- i ara està en 272.

La incidència de casos acumulada a 14 dies per 100.000 habitants es manté estable en 277 (tres menys que en l'anterior balanç), mentre que en les darreres 24 hores s'han declarat 1.932 casos. La darrera setmana amb les dades tancades -entre l'11 i el 17 d'abril- s'han reportat 10.462 positius, el que significa una mitjana per sota dels 1.500 diaris, el nivell més baix dels darrers nou dies. En canvi, puja lleugerament la positivat de les proves, que ara està en el 6,22%, una dècima més. L'OMS estableix que per tenir l'epidèmia sota control cal que la positivitat estigui per sota del 5%. Paral·lelament, els casos diaris diagnosticats per test d'antígens en persones en símptomes sí que van a la baixa.

El darrer dia també s'ha informat de 21 noves morts, amb un total de 21.720 defuncions en tota la pandèmia a Catalunya. Hi ha 1.650 pacients ingressats als hospitals, 20 menys que en el balanç anterior, i 497 persones a l'UCI, dues menys que fa 24 hores. Des del 8 d'abril, els pacients Covid a l'UCI es mouen al voltant dels 500 -amb un pic de 519 el dia 12-, de manera que la situació sembla estabilitzada, però a un nivell molt elevat. La vacunació segueix avançant i ara ja hi ha el 20,7% de la població catalana que ha rebut la primera dosi -el 24,3% dels majors de 16 anys-, amb avenços significatius en la franja d'entre 66 i 79 anys.