Público
Público

El Govern rebutja acusar CDC en el judici del cas Palau, malgrat les tensions entre ERC i el PDECat

Segons la consellera Munté aquesta és la posició "unànime" del govern, malgrat que dilluns els republicans van demanar una rectificació al Departament de Cultura. L'Ajuntament de Barcelona, també present al Consorci del Palau de la Música, és qui més ha pressionat per un canvi en la decisió de l'executiu autonòmic. 

La consellera Munté en la roda de premsa posterior al consell executiu. EUROPA PRESS

PÚBLIC

Finalment, el Govern de la Generalitat no acusarà CDC del cobrament de 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial en el judici del cas Palau. Després de la reunió del consell executiu, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ha afirmat que aquesta és la posició "unànime" de la Generalitat, malgrat que només 24 hores abans des d'ERC s'havia reclamat que el Departament de Cultura "repensés" la seva decisió. Sembla evident, per tant, que el PDECat ha imposat el seu criteri al seus socis de Junts pel Sí per no acusar la formació de la qual n'és hereu.

Aquesta setmana les parts han d'elevar a definitives les seves conclusions i, per tant, les peticions de condemna, després d'escoltar els diversos acusats i testimonis en el judici del cas per l'espoli de la institució cultural, perpetrat fonamentalment per Fèlix Millet i Jordi Millet. El passat divendres, el Consorci del Palau de la Música, que agrupa les administracions que hi aporten fons, va declinar reclamar l'acusació de CDC, com volia l'Ajuntament de Barcelona -que compta amb dos representants a l'òrgan-, gràcies al rebuig dels tres representants de la Generalitat.

Ara bé, l'Ajuntament aquest dimarts que Colau convocarà una nova reunió del Consorci del Palau de la Música i també ha demanat, segons ha explicat en roda de premsa Jaume Asens, que se suspengui el tràmit de presentar les conclusions definitives del judici, per tal de guanyar temps.

La decisió va desfermar una forta tempesta política, que va esclatar amb tota la intensitat aquest dilluns, amb retrets creuats entre ERC i el PDECat i dures crítiques del govern de l'Ajuntament de Barcelona. El tinent d'alcaldia Jaume Asens va reclamar que el PDECat havia de triar entre "protegir el país o protegir el partit" i l'alcaldessa, Ada Colau, va demanar una nova reunió urgent del consorci per rectificar, un fet que no s'ha assolit.

En la roda de premsa d'aquest dimarts, Munté ha estat molt dura amb Colau, a qui acusat de no actuar "honestament". "La seva actuació no ha estat transparent ni honesta. Vam conèixer el contingut de la carta de la petició de l'alcaldessa a través d'un mitjà de comunicació. És poc seriós i frívol", ha afirmat. Ara bé, la consellera també ha manifestat que quan es conegui la sentència "reclamarem l'últim euro davant de qui sigui si hi ha hagut perjudicis per a l'interès general" i també ha assegurat que "estem totalment en contra de la petició de rebaixa de penes que formularà el fiscal. Ens sembla vergonyós", en referència als pactes que busquen Millet i els Montull -Jordi i la seva filla, Gemma.

La petició de l'Ajuntament respon també al fet que la fiscalia necessita que el Consorci del Palau formuli l'acusació contra l'antiga CDC perquè es pugui activar el mecanisme que permetria que la possible indemnització de 6,6 milions d'euros anés a parar a la institució cultural en comptes de a les arques de l'Estat.

Proposta de resolució de la CUP

D'altra banda, la CUP ha anunciat que aquest dimarts registrarà una proposta de resolució en el Parlament per instar el Govern a acusar CDC en el cas Palau, i ha exigit a la presidenta Carme Forcadell que convoqui la Mesa de la Cambra i a la Junta de Portaveu per modificar l'ordre del dia de ple i poder incorporar la votació a primera hora.

"No hi ha majoria que avali la vergonya de paper de la Generalitat emparant la corrupció de CDC. Ni el Govern ni JxSí tenen majoria per a això", ha explicat el diputat cupaire Benet Salellas en una roda de premsa. "Sabíem que ERC deia que tenia una posició molt bel·ligerant contra això i una vegada més ha guanyat la vergonya de qui encobreix la corrupció de CDC, PDeCAT, de l''omertá' o de la mare superiora", ha afegit en referència a la dona de l'expresident del Govern Jordi Pujol, Marta Ferrusola.