Público
Público

El Govern reobre sis delegacions a l'exterior i posa Serret al capdavant de la de Brussel·les

El conseller Ernest Maragall anuncia la recuperació de les seus al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, França, Itàlia, Suïssa i els EEUU, que va tancar fulminantment l'Executiu central amb l'aplicació del 155.  

La consellera de Presidència i portaveu, Elsa Artadi, i elconseller d'Exteriors, Ernest Maragall, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts. / Govern de la Generalitat.

públic

Catalunya torna a tenir més d'una delegació a l'estranger. El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la reobertura de les seus al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, França, Itàlia, Suïssa i els Estats Units, així com designar l'exconsellera d'Agricultura Meritxell Serret, imputada en la causa contra l'independentisme i exiliada a Brussel·les, al capdavant de la delegació de la capital belga, l'única que no va tancar el govern de Mariano Rajoy el 28 d'octubre, amb els primers decrets després d'intervenir la Generalitat a través del 155.

""El que farem és actuar a l'exterior amb totes les conseqüències, sentit i responsabilitat", ha explicat Maragall, en compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu que ha pres la decisió, al costat de la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi. Maragall, que ja va anunciar el seu propòsit de reobrir les delegacions a l'exterior just després d'accedir al càrrec, ha afegit que en poques setmanes se n'obrirà una altra "als països nòrdics", la creació de la qual ja s'està tramitant. Posteriorment, "pas a pas però sense parar", el Govern n'obrirà d'altres als Balcans, el nord d'Àfrica i Portugal, i en una tercera fase se'n crearan al Mediterrani, el Pròxim Orient i els països asiàtics, fins que n'hi hagi "força més" que les delegacions existents en el moment de ser liquidades pel govern de Mariano Rajoy, segons ha assegurat el conseller.

A més de les delegacions ara recuperades el Govern central va suprimir el 28 d'octubre les seus a Àustria, el Marroc, Portugal, el Vaticà, Polònia, Croàcia i davant les organitzacions internacionals amb seu a Ginebra, Estrasburg, París i Viena. Tot i les sis delegacions recuperades, per tant, Catalunya tindrà ara set delegacions menys a l'estranger que abans de l'aplicació del 155.

L'argumentació principal del govern espanyol -i de l'entorn dels partits constitucionalistes- per tancar les delegacions a l'exterior és que s'estaven emprant per a la internacionalització del projecte sobiranista. I Maragall ha presentat la reobertura d'aquestes sis delegacions com a part de l'objectiu de "recuperació dels drets i llibertats arrabassats i l'avenç decidit cap a la República catalana". "Hem de representar els interessos del nostre país i ciutadans, hem d’estar presents i actius allà on es prenen decisions en tots els àmbits, i per això estarem als EEUU i a altres zones, i hem de tenir capacitat per influir en el sentit de la millor defensa dels interessos del país", ha afegit Maragall.

La reobertura de les delegacions també suposa la restitució dels seus responsables. Així, el Govern nomena els mateixos delegats destituïts el 28 d'octubre pel Govern central: Manel Manonelles a Suïssa; Marie Kapretz a Alemanya; Sergi Marcén al Regne Unit i Irlanda, i Luca Bellizzi a Itàlia. Les excepcions són l'anterior delegat a França, Martí Anglada, que s'ocuparà de posar en marxa la delegació als països nòrdics, i Amadeu Altafaj, destituït per l'executiu de Rajoy, i que serà substituït per Serret.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?