Público
Público

OPERACIÓ POLICIAL PEL REFERÈNDUM La Guàrdia Civil entra al Palau de la Generalitat i a la seu d'Òmnium en una nova operació sobre l'1-O

El secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Antoni Molons, ha estat detingut per agents de l'institut armat, que han escorcollat la seu del Govern i de l'entitat cultural. Passades les quatre de la tarda, Molons ha quedat en llibertat amb càrrecs. El cap de l'operatiu policial ha advertit els responsables d'Òmnium que podien ser encausats per sedició en cas de convocar una manifestació de protesta davant la seu de l'entitat.

Seu d'Omnium Cultural a Barcelona

PÚBLIC

La Guàrdia Civil ha posat en marxa una nova operació en el marc de les investigacions sobre l’organització del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. Agents de l'institut armat han entrat al Palau de la Generalitat i, de nou, a la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona, per realitzar escorcolls, per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona

A primera hora del matí, set treballadors d'Òmnium es trobaven retinguts en una sala, així com membres de la direcció. Fonts de l'entitat han explicat que els agents havien segrestant el correu electrònic dels treballadors i canviant les contrasenyes. 

L'operació s'ha posat en marxa per ordre del titular del Jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que també ha reclamat la detenció  d'Antoni Molons, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, que ja va declarar anteriorment sobre les campanyes de publicitat per afavorir la participació en el referèndum. Molons, detingut al seu domicili, ha estat després retingut al Palau de la Generalitat mentre s'efectuaven escorcolls i li prenien declaració. A la fi de l'escorcoll, els agents de l'institut armat s'han emportat Molons detingut a la caserna de la Guardia Civil de la Travessera de Gràcia. Posteriorment, Molons ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusat dels presumptes delictes de malversació i desobediència, segons ha informat TV3.

La Guardia Civil no ha entrat a cap domicili particular de cap membre de la Junta Nacional d'Òmnium, han precisat fonts de l'entitat cultural.

Segons fonts de la Guardia Civil consultades per Europa Press, les esmentades  campanyes van tenir un cost 502.639 euros. L'Institut Armat ha analitzat factures i pres diverses declaracions d'alts càrrecs i empresaris per conèixer detalls sobre l'eventual utilització de diners públics en l'organització del referèndum.

La CUP han convocat una concentració immediata a la Plaça de Sant Jaume per protestar contra les detencions i els escorcolls.

Detencions arbitràries, escorcolls, injustíficats, abusos de poder, vulneració de drets humans, preses polítiques, agressions feixistes. No ens silenciareu, contestarem amb acció política, amb fermesa i determinació, sortim al carrer!

El Comitè de Defensa de la República del Barcelonès (CDR) ha fet una crida en el mateix sentit i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha difòs un missatge de solidaritat en què asseguren que "la repressió política i judicial" no els "arronsarà". Cap a la una del migdia, i coincidint amb el final de l'operació policial a Palau, hi havia aproximadament 200 persones en la manifestació de la Plaça de Sant Jaume, amb presència d'alguns dirigents polítics, com ara el diputat de la CUP Carles Riera,.

No ha convocat cap concentració a les portes de la seva seu Òmnium, en canvi. El cap del dispositiu policial havia advertit verbalment als responsables de l'entitat que podrien ser encausats per sedició en cas de fer-ho, afegint-hi que això és el que li va ocórrer a Jordi Cuixart pels fets del 20 de setembre, segons fonts d'Òmnium. L'ordre judicial d'escorcoll, de fet, també advertia que poden ser detingudes totes aquelles persones que tractin "d'impedir, obstaculitzar o evitar" les actuacions policials. 

L'entitat sí que ha convocat a una concentració a la plaça de Sant Jaume, a les sis de la tarda, per expressar "rebuig pacífic" al que consideren un "nou atac a les llibertats" i un "ús abusiu de la justícia espanyola". L'ANC s'ha afegit posteriorment a la convocatòria. Els CDR han convocat, a més, una concentració davant la caserna de la Guardia Civil a la Travessera de Gràcia, a les set de la tarda.

La plaça de Sant Jaume, al voltant de la una del migdia, després que la CUP i els CDR hi hagin convocat una concentració de protesta pels escorcolls al Palau de la Generalitat.

La plaça de Sant Jaume, al voltant de la una del migdia, després que la CUP i els CDR hi hagin convocat una concentració de protesta pels escorcolls al Palau de la Generalitat.

Mauri: "Que vagin a buscar a les seus dels seus partits"

Posteriorment, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha explicat que el propi jutge "ens ha avisat que es podria incórrer en un delicte de rebel·lió si es convoca una manifestació a Òmnium". També ha explicat que els agents de la Guàrdia Civil buscaven fonamentalment dades econòmiques de l'entitat, i s'ha estranyat de la insistència de l'Estat a "voler fer creure que una entitat històrica com la nostra ha comés alguna il·legalitat, segons la seva posició". 

Mauri ha recordat que Òmnium es finança fonamentalment amb les quotes dels seus més de 100.000 afiliats, i que no té cap "vinculació econòmica" amb la Generalitat, de qui tampoc no rep subvencions. "Aquí no hi trobaran res. Que vagin a buscar a les seus dels seus partits, dels que governen a l'Estat espanyol, que potser allà sí que troben la vergonya democràtica", ha exclamat Mauri.

El vicepresident d'Òmnium ha avisat igualment que, si les "hostilitats" contra la seva entitat van dirigides a intimidar-los, això no ocorrerà. "No ens quedarem quiets davant aquesta onada repressiva" , ha proclamat.