Público
Público

La Guàrdia Civil investiga alts càrrecs del Govern català pel referèndum

Al secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, els agents li han comunicat la seva condició d'investigat. La policia també ha interrogat el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, pels preparatius del referèndum

Publicidad
Media: 1
Votos: 1

La Guàrdia Civil interroga dos alts càrrecs del Govern. - EUROPA PRESS

La Guàrdia Civil ha citat a declarar aquest matí al secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, en el marc de la investigació pels preparatius del referèndum que dirigeix ​​el jutge de instrucció número 13 de Barcelona.

Segons han informat fonts pròximes al cas, els alts càrrecs de la Generalitat han estat citats a la comandància de la Guàrdia Civil, situada a la Travessera de Gràcia de Barcelona, ​​per ser interrogats al llarg d'aquest matí en relació amb l'organització del referèndum que el Govern ha anunciat per a l'1 d'octubre.

Nin ha estat citat com a testimoni, però l'interrogatori ha estat aturat per a que seguís declarant com a "investigat"

Nin ha estat citat a declarar com a testimoni, però al llarg del seu interrogatori els agents han apreciat en les seves respostes indicis que podrien vincular-ho als delictes que investiga el jutge pels preparatius del referèndum. Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha detingut l'interrogatori per comunicar a l'alt càrrec de la Generalitat que havia de seguir declarant amb la condició de investigat, i per tant assistit per un advocat.

Les dues citacions s'emmarquen en la investigació que va començar el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona arran de les conferències de l'exsenador d'ERC i exjutge, Santi Vidal. En el marc d'aquesta mateixa investigació, la Guàrdia Civil es va presentar fa dues setmanes al Teatre Nacional de Catalunya per demanar les dades de la celebració d'un acte en què es va presentar la llei del referèndum.

Dijous està citat a declarar davant la Guàrdia Civil
Joan Ignasi Elena

A finals de juny, en el context de la mateixa investigació judicial, la Guàrdia Civil va citar a diversos funcionaris pels preparatius de la consulta. En concret, sobre la campanya institucional que anima els catalans residents a l'estranger a participar el proper 1 d'octubre al referèndum sobre la independència.

La Guàrdia Civil ha citat a declarar dijous, Joan Ignasi Elena, l'exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum. Elena serà interrogat sobre la gestió econòmica i el manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum.

Interrogatori pel web garanties.cat

Els agents han interrogat avui als testimonis de Presidència, departament del qual depenen els serveis de difusió i informació de la Generalitat, en relació amb la creació i manteniment del web garanties.cat, en la qual el propi govern català va anunciar que explicaria els detalls del referèndum.

El web informa sobre l'anunciada llei de referèndum -que es pot descarregar-, l'organització de la votació de l'1 d'octubre, l'obtenció del cens i els locals que acolliran urnes, així com la manera en què s'aplicaran els resultats i les garanties de validació internacional que avalarien la consulta.

Actualment, al web no figura cap referència que permeti deduir que el portal és gestionat pel govern català i, a la secció destinada a respondre els dubtes que els internautes plantegin a través del seu correu electrònic, remet al grup parlamentari de Junts Pel Sí.

Als alts càrrecs de la Generalitat també se'ls ha preguntat per la gestió econòmica i manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports en favor de la celebració d'un referèndum sobiranista a Catalunya.

Altres de les qüestions per les que la Guàrdia Civil ha requerit informació als testimonis és la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que la Generalitat va llançar el passat mes d'abril, en el qual figurava la silueta d'un mapa de Catalunya amb la pregunta "Sí o no?" impresa sobre la mateixa.

La Generalitat denunciarà la vulneració de drets

El conseller de Presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha anunciat a última hora de la tarda d'aquest dimecres que fent us de les seves competències ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat la presentació d'una denuncia al Jutjat de guàrdia contra tots els responsables d'aquestes actuacions de la Guardia Civil contra càrrecs del Govern català. Turull ha afirmat que les persones interrogades estan essent víctimes d'una vulneració de drets fonamentals. 

El secretari general de Presidència i el director general d'Atenció Ciutadana han entrat a prestar declaració a una caserna de la Guardia Civil com a testimonis i han sortit com a "investigats", havent-se vulnerat el secret del sumari i sense haver pogut comptar amb assistència jurídica, ha denunciat Turull.

El conseller ha assenyalat que a la causa oberta pel jutjat número 13 s'acusa de "sedició" a determinades persones per la seva participació en tasques  del Pacte Nacional pel Referèndum, "que emana d'una resolució del Parlament". Una iniciativa destinada a afavorir un acord entre governs per fer possible que "la gent pugui votar". "Es criminalitza treballar pel pacte", ha dit Turull.

El fet és que els càrrecs "investigats" no han estat citats a declarar a cap jutjat sino a una caserna, per prestar testimoni sobre realitats tals com l'existència del domini web del Pacte Nacional pel Referèndum.

"Ja n'hi ha prou!", ha exclamat el nou portaveu del Govern català, que ha qualificat d'"actuació perversa contra un poble que vol votar" les intervencions de la Guardia Civil a institucions catalanes i contra càrrecs de la Generalitat.

"No acceptarem vulneració de drets", ha insistitu Turull. El que s'està fent, segons ell, significa que es pot actuar contra qualsevol persona pel fet de ser independentista o per afavorir la convocatòria del referèndum.