Público
Público

OPERACIÓ SECRETA La Guardia Civil torna al CTTI per buscar  proves contra els Mossos d'Esquadra

El jutge de Lleida manté en secret les investigacions sobre la suposada passivitat de la policia catalana en el compliment de les ordres del TSJC per impedir el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) / Europa Press

La Guardia Civil ha entrat una altra vegada aquest divendres a la seu del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat a la recerca de correus electrònics que continguin informació sobre l'1-O.

Tres agents de l'institut armat han entrat sobre les 10 del matí amb una ordre del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida en el marc de la causa secreta oberta amb la intenció de buscar proves sobre una hipotètica inacció dels Mossos d'Esquadra al referèndum de l'1-O, segons es dedueix d'un comunicat donat a conèixer pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'objectiu: comunicacions dels Mossos

La Guardia Civil es va presentar dijous a la comissaria de Ponent dels Mossos d'Esquadra a Lleida per buidar les dades de les comunicacions de dues comandaments del cos i un agent que van participar en la coordinació del dispositiu del referèndum de l'1-O.

Aquesta operació a Lleida va finalitzar passades les 23 hores de dijous, després de dotze hores d'escorcolls per obtenir els enregistraments de la centraleta de comunicacions a la demarcació l'1-O i bolcar el contingut dels telèfons mòbils de dos comandaments.

Els agents de l'institut armat es van presentar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la regió policial de Ponent també per ordre del titular del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida que, a més dels enregistraments de les comunicacions internes de la policia catalana a la zona durant l'1-O, també va sol·licitar diversa documentació.

Investigació en secret

Un cop dins de l'edifici dels Mossos d'Esquadra, els efectius de la Guàrdia Civil, acompanyats per un secretari judicial, van procedir a bolcar les converses gravades en l'anomenada 'centraleta de conferències' de la comissaria, en què es registren les trucades per ràdio dels agents i les ordres que els donen des de la sala de comandament.

El jutge de Lleida manté en secret aquesta investigació, una de les que s'han obert en una vintena de jutjats catalans sobre la suposada passivitat dels Mossos d'Esquadra a l'hora de complir amb les ordres del TSJC per impedir la votació del 1- O, que havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

Aquest jutjat també està tramitant una querella de diverses persones contra actuacions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant l'1-O, que està en fase de ratificació, segons el TSJC.

El "cop" decisiu de setembre

L'entrada de la Guàrdia Civil al CTTI es produeix un mes i mig després que l'institut armat acudís a aquest organisme un dia abans del referèndum de l'1-O, per fer-se amb el control del servei de votació telemàtic. 

Agents de la Guardia Civil ja van anar el 30 de setembre al CTTI per comprovar si s'havia bloquejat l'accés a 29 aplicacions informàtiques que gestionaven bases de dades i que es pretenien utilitzar en el referèndum de l'1-O, com havia ordenat el TSJC. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va considerar aleshores aquella intervenció al CTTI com un "cop" decisiu contra l'organització del referèndum.

L'AN investiga les trucades de Trapero, Sànchez i Cuixart

També aquest divendres, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat a la Guardia Civil que investigui les trucades i missatges del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, de la intendent del cos Teresa Laplana i dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tots quatre estan investigats per un suposat delicte de sedició en relació a la manifestació espontània del 20 de setembre davant la seu de la conselleria d'Economia, com a protesta per l'escorcoll i la detenció de més d'una dotzena de càrrecs de la Generalitat per la Guàrdia Civil. Sànchez i Cuixart estan en presó provisional per aquests fets, mentre que Trapero i Laplana van quedar lliures amb mesures cautelars.

La jutge ha ordenat igualment investigar  els comptes bancaris de l'ANC i Òmnium