Público
Público
crisi econòmica

El Homrani sobre el nou sistema de repartició d'ajuts: "Esperem tenir-ho ben analitzat la setmana vinent"

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha dit que estan treballant en "diverses propostes" per trobar un sistema que sigui "àgil" i amb una "mirada de sensibilitat del moment". Reconeix que les discrepàncies entre ERC i JxCat no són "un bon missatge per a la ciutadania": "Superem-ho, treballem-ho".

Un grup d'autònoms concentrats davant l'Ajuntament de Girona aquest 16 de novembre de 2020.
Un grup d'autònoms concentrats davant l'Ajuntament de Girona aquest 16 de novembre de 2020. Xavier Pi / ACN

públic

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que "estan buscant un nou sistema" per oferir ajudes econòmiques per pal·liar la crisi de la Covid-19 que podria estar enllestit la setmana vinent. L'anunci arriba després de la polèmica sobre els ajuts a autònoms de la setmana passada, quan la web del Departament va caure pel gran volum de peticions, ja que el pressupost era limitat i s'adjudicaven per ordre d'arribada. En declaracions a Els Matins de TV3, El Homrani ha defensat que van decidir optar per aquest mecanisme perquè "agilitza" l'arribada de les ajudes, en contra dels mecanismes clàssics, que impliquen entre tres i quatre mesos per repartir-les: "Per ara, 2.500 persones ja han cobrat els ajuts, i ja s'han resolt 5.000 peticions [d'un total de 10.000 atorgades]". Tot i això, ha demanat disculpes per la "falta de mirada de sensibilitat", com ja va fer aquest dimecres al Parlament.

El conseller va anunciar ahir l'aturada de totes les convocatòries d'ajudes per tal de revisar-les i evitar que es repeteixin situacions com la dels subsidis per autònoms. Per ara, el Departament té pendent iniciar l'adjudicació d'ajudes pel sector cultural així com una sèrie d'ajuts en matèria "d'igualtat, ciutadania i migracions". El Homrani ha assegurat que estan treballant conjuntament amb altres conselleries, tot i que segueix sent ell qui està al capdavant dels mecanismes d'ajuts, després que s'especulés amb la possibilitat que aquesta competència quedés en mans del Departament d'Economia a càrrec de Pere Aragonès. El Homrani també ha volgut destacar la tensió del funcionariat públic: "Tenen la feina habitual i ara estan gestionant molts altres aspectes".

Sobre els cessaments dels exsecretaris Josep Ginesta i Francesc Iglesias, ha afirmat que la decisió la va prendre ell. Tot i això, El Homrani ha lloat la seva feina i ha assegurat que els errors són "col·lectius": "Ara pertocava una renovació que ens permeti reforçar-ho. Pensem que ara mateix hem de mirar cap a una possible tercera onada". Per altra banda, el conseller ha assegurat que no s'ha plantejat dimitir: "En aquest moment el que ens pertoca és treballar".

El Homrani insta a "superar" les desavinences al Govern

Sobre les desavinences al Govern que ahir van suposar la sortida d'ERC de la reunió del comitè executiu de crisi per la Covid-19, el conseller ha afirmat que la governança en un executiu de coalició és "complexe" i que cal treballar-ho: "El que va succeir ahir no és el millor missatge per a la ciutadania. Superem-ho, treballem-ho".

ERC va abandonar la sessió de treball demanant que s'aturin les filtracions sobre el pla de desescalada i demanant un "pacte de lleialtat", segons van confirmar a Públic fonts del partit, apuntant clarament als socis de JxCat. Durant els darrers dies, s'han publicat informacions sobre el pla per retornar a l'activitat econòmica i de vida que començarà el pròxim 23 de novembre, un fet que no ha agradat als republicans. Es preveu que aquest dijous s'anunciï el pla definitiu.