Público
Público
coronavirus

Hostaleria i agències de viatges reclamen més ajudes per fer front a les restriccions

Unes 500 persones del sector de la restauració i l'oci nocturn es manifesten al Parc de la Ciutadella i critiquen que els 40 milions anunciats no serviran per pal·liar les pèrdues del tancament. Les agències de viatges preveuen que el 50% dels punts de venda tancaran si no s'apliquen les mesures necessàries. Els centres d'estètica també protesten pel seu tancament.

La concentració del sector de la restauració i l'oci nocturn. MARTA CASADO PLA / ACN
La concentració del sector de la restauració i l'oci nocturn. MARTA CASADO PLA / ACN

acn

L'hostaleria i les agències de viatges estan passant un moment crític per les restriccions i reclamen més ajudes per poder fer-hi front. El sector de la restauració i l'oci nocturn s'ha manifestat aquest dimecres al Parc de la Ciutadella, on unes 500 persones han protestat contra el tancament i la insuficiència dels 40 milions anunciats pel Govern. Suposen uns 1.500 euros per establiment: "No en tenim ni per festucs", ha dit en declaracions a l'ACN el portaveu del Grup Believe, Xavier Franquesa. Els manifestants no han pogut arribar al Parlament, on s'estava celebrat un ple, per la presència policial.

Amb els 40 milions d'ajudes toca a 1.500€ per establiment, una xifra que consideren insuficient

El portaveu de l'Associació de Professionals de Bars i Restaurants de Gràcia -una de les organitzadores-, Alberto Barros, ha assegurat que els ajuts del Govern no serveixen ni per cobrir el lloguer. "Si tenim pèrdues estimades de 1.000 milions d'euros en aquestes setmanes, amb 40 milions què fem?", s'ha qüestionat. Barros ha assegurat que "no hi ha diners a la caixa" i ha afirmat que la Generalitat "s'hauria d'haver posat les piles fa molt temps", abans d'haver pres la decisió de tancar la restauració.

Les agències de viatges, amb un 90% menys de facturació

D'altra banda, l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) ha informat que preveu el tancament del 50% dels punts de venda del sector si no s'apliquen les mesures necessàries. Actualment, un 33% de les agències no ha pogut retornar a l'activitat i un 20% es planteja tancar de manera definitiva, segons els resultats d'una enquesta realitzada a les 500 empreses associades a la patronal. Davant d'aquesta situació, el president de l'entitat, Martí Sarrate, ha reclamat al Govern espanyol un "pla de rescat total" amb ajudes a "fons perdut" i ha proposat una rebaixa de l'IVA per al sector. D'acord amb l'evolució de la pandèmia, ACAVe preveu la recuperació de l'activitat el juny de 2021, amb un 50% de la facturació respecte a 2019.

ACAVe preveu la recuperació de l'activitat el juny de 2021, amb un 50% de la facturació respecte a 2019

"Ara, amb aquest cop de la covid-19, és impossible o molt difícil resistir sense ajudes directes", ha assegurat Sarrate. Entre altres mesures, Sarrate ha demanat el llançament de bons de viatges per incentivar el turisme i un "pla renove" per al sector.  Sarrate ha assegurat que la campanya de Nadal serà "complicada" per les noves restriccions i l'evolució de la pandèmia. Tot i això, ha assegurat que la temporada d'esquí sembla que podria començar abans del previst i ha recordat que acostuma a ser un producte que es ven bé per part de les agències de viatges.

Les agències de viatges preveuen tancar 2020 amb una caiguda de la facturació de gairebé el 90% i un descens de l'ocupació del 14%.​

Catalunya, segona comunitat amb més caiguda del turisme

Catalunya és la segona comunitat de l'Estat amb més caiguda de l'activitat turística, d'un 74,8% anual, segons dades d'Exceltur. Balears se situa en primera posició, amb un descens del 82,6%, i Madrid ocupa el tercer lloc, amb una baixada del 72%. L'associació ha revisat a la baixa l'estimació del PIB turístic al tancament de 2020 i ha estimat una caiguda del 69,6%, un descens d'activitat de 106.159 milions d'euros respecte a l'any passat. Aquesta xifra suposa un 67% del total de la caiguda de l'economia estimada pel Banc d'Espanya per al conjunt del PIB en aquest any. En cas de confirmar-se aquesta previsió, els 46.431 milions d'euros d'activitat turística del 2020 se situarien en els mateixos nivells que l'any 1995.

Els centres d'estètica, també en contra del tancament

Unes 300 professionals del sector de l'estètica han protestat també aquest dimecres a Barcelona contra el tancament dels centres decretat pel Govern. Les concentrades han tallat l'avinguda Diagonal durant una hora per reclamar la reobertura dels locals. La manifestació ha estat convocada per la Plataforma Estètica Integral, creada espontàniament aquest cap de setmana per respondre a les restriccions. Amb la pancarta "Volem treballar", les assistents han clamat que els centres d'estètica són "tan segurs o més" que altres establiments que sí que estan oberts al públic, com ara les perruqueries, considerades un servei essencial.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?