Público
Público

HOSTALERIA Oferta d'ocupació a Marina d'Or: 45 euros bruts al dia per més de deu hores de treball

El complex turístic ofereix llocs d'ajudant de cuina a la 'ciutat de vacances' per aquest salari, segons una gravació anònima a la qual ha tingut accés 'Público'. La falta de conveni regulador al sector de l'Hostaleria del País Valencià permet a les empreses contractar pel salari mínim. La precarietat i l'abús de l'empresa ja va ser denunciat aquest estiu pels seus treballadors, que van amenaçar amb la vaga per millorar les seves condicions.

Imatge del complex turístic Marina d'Or. EFE

Es busca ajudant de cuina. Horari partit, de 9.00 a 16.00 hores i de 19.00 a 23.30 hores. Més de deu hores de treball al dia. Salari brut diari de 45 euros (4,5 euros l'hora). Aquestes són les condicions de treball que el grup Marina d'Or està oferint per al lloc d'ajudant de cuina, segons la gravació d'una conversa telefònica a la qual ha tingut accés Público gràcies a la denúncia d'un dels contactats per l'empresa per a l'ocupació.

En la conversa, realitzada i gravada dimecres passat al matí, una empleada de l'àrea de recursos humans de Marina d'Or ofereix a un jove la possibilitat de "provar" com a ajudant de cuina en un dels hotels de l'empresa de la ciutat de vacances situada a Orpesa (Plana Alta). Segons l'empleada, la companyia està en un procés de selecció de personal per cobrir llocs vacants per baixes i vacances del personal fix de l'empresa. La "prova" dels empleats es realitzarà, segons aquest enregistrament, en un "important esdeveniment" que se celebra aquest cap de setmana en el complex hoteler.

Després de comprovar que el jove està interessat en l'oferta, l'empleada de Marina d'Or li explica les esmentades condicions laborals. També li planteja la possibilitat de treballar caps de setmana en hotels amb "horari continuat" de de 9.00 a 19.30 hores. El jove pregunta si els 45 euros bruts diaris és per vuit hores, al que l'empleada li respon que no, que aquest és el salari per tota la jornada. "La mitjana diària acostuma a ser de deu hores, parant per menjar i per sopar", li explica la treballadora de recursos humans. El jove rebutja l'oferta, que considera una "explotació" laboral i, després d'una breu discussió per les formes, l'empleada finalitza la trucada: "Si no està interessat, li agraeixo que m'hagi atès".

El jove, que s'estima més mantenir l'anonimat, ha explicat a Público que grava des de fa anys totes les seves converses telefòniques per "una mala experiència". La "indignació" que va causar en ell aquesta oferta laboral li ha portat a denunciar-la públicament. "Sóc enginyer industrial, tinc 32 anys i no he treballat mai del que he estudiat", afirma l'afectat, que apunta que només ha trobat treballs puntuals en hostaleria des que va acabar la seva diplomatura universitària.

Precari però legal

Segons fonts del sector d'Hostaleria d'UGT-País Valencià, caldria estudiar amb més cura les condicions concretes de l'oferta, encara que l'absència d'una conveni col·lectiu regulador del sector de l'hostaleria a la regió permet a les empreses aplicar els mínims de l'Estatut dels Treballadors. L'actual salari mínim se situa en 735,9 euros al mes o 24,53 euros al dia, segons que el salari estigui fixat per dies o per mesos. Encara que l'Estatut fixa el màxim de la jornada laboral en vuit hores al dia. Per als treballadors eventuals i temporers els serveis dels quals a una mateixa empresa no excedeixin de 120 dies, queda fixat en 34,85 euros per jornada.

Fonts sindicals, que critiquen les dificultats que estan tenint per pactar un Conveni Col·lectiu en el sector des de fa anys, indiquen a Público que només podrien realitzar-se jornades de més de vuit hores si es té un contracte indefinit o temporal de diversos dies, sempre que el còmput d'hores no superi les 40 a la setmana o les 160 al mes. "La distribució irregular de la jornada estaria permesa sempre que hi hagués una justificació", explica Gonzalo Aranda, responsable del sector d'Hostaleria en UGT-PV, encara que precisa que "el 80% de contractes que es fan a a l'Estat espanyol són eventuals i sense causa justificada".

El sindicalista afegeix que estan al corrent de les "pèssimes condicions de treball" en hotels i restaurants de Marina d'Or, però que és molt difícil que els empleats, quan estan a l'empresa, denunciïn les irregularitats per por a les represàlies. "Han hagut de tancar molts restaurants perquè pocs empleats volen treballar amb aquestes condicions", afirma Aranda.

No és la primera vegada que es denuncien casos de precarietat a l'empresa. Aquest mateix estiu, un col·lectiu de treballadors va amenaçar amb una vaga indefinida que paralitzaria la ciutat de vacances durant la temporada estiuenca. Entre les crítiques i denúncies dels treballadors, recollides en un reportatge publicat a El Salto, hi havia prolongacions de jornada, hores extra no pagades, amenaces d'acomiadament, multes que es descomptaven de la nòmina, pressions i amenaces i una vigilància als empleats diària a través de les càmeres de seguretat del complex. “Existeix un equip de seguiment que observa aquells treballadors que han intentat publicar en alguna ocasió la realitat de Marina d’Or”, denunciava en aquest reportatge un empleat.

Público ha intentat contactar amb Marina d'Or per conèixer més detalls de l'oferta, però l'empresa no ha atès les trucades.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?