Público
Público
eleccions a madrid

Iglesias deixa el Govern espanyol i disputarà a Ayuso la presidència de la Comunitat de Madrid 

El vicepresident de l'Executiu anuncia que deixa el càrrec per a ser el candidat d'Unidas Podemos a la Comunitat de Madrid. El líder de la formació transmet a Sánchez que vol que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumeixi la seva vicepresidència i la secretària d'Estat Ione Belarra es posi al capdavant del Ministeri de Drets Socials.

EL fins ara vicepresident del Govern espanyol Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu.
El fins ara vicepresident del Govern espanyol, Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu.

El secretari general d'Unides Podem i vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, deixarà l'Executiu per a ser candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid i tractar de disputar les eleccions a la fins ara presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

En un vídeo remès a la militància, Iglesias ha anunciat la seva decisió i ha assenyalat que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, serà, amb la ratificació de les bases del partit, la candidata d'Unides Podem a les pròximes eleccions generals, i també qui el substituirà a la vicepresidència.

El moviment d'Iglesias i el vídeo difós entre la militància deixa diverses claus que sacsegen la política madrilenya i estatal. En clau de Govern de coalició, el secretari general de Podemos ha anunciat que deixarà la Vicepresidència de Drets Socials quan comenci la campanya de les eleccions autonòmiques que se celebraran a Madrid el 4 de maig.

En aquest sentit, Iglesias ja li hauria transmès la seva decisió al líder de l'Executiu, Pedro Sánchez, i li hauria traslladat quin vol que sigui la reorganització dels ministeris d'Unidas Podemos. La potestat per a organitzar el Govern és exclusiva del president, però l'acord de coalició signat entre els d'Iglesias i el PSOE li dóna marge a Iglesias per a fer canvis en els departaments de l'espai confederal.

Iglesias li ha dit a Sánchez que vol que la ministra de Treball assumeixi la vicepresidència segona que li correspon a Unidas Podemos, de manera que Yolanda Díaz conservarà Treball i Economia Social i es convertirà, a més, en vicepresidenta. Al seu torn, la secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Ione Belarra, assumirà el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 (fins ara Vicepresidència Segona de Drets Socials i Agenda 2030).

Unitat de les esquerres madrilenyes

A més, a nivell de la formació política, el vicepresident ha anunciat que vol que Yolanda Díaz sigui la candidata d'Unidas Podemos a la presidència del Govern a les pròximes eleccions generals (que, en principi, no se celebraran fins d'aquí, almenys, un any i mig). Pel que fa a les claus pròpies de la Comunitat de Madrid, l'anunci del vicepresident segon deixa diversos missatges que marcaran la política madrilenya fins a les eleccions.

El líder de la formació morada ha demanat constituir una "candidatura d'unitat" de cara al 4 de maig. "Hi ha milions de persones d'esquerres que saben que el fet que aquesta dreta trumpista estigui governant a Madrid té a veure amb les ruptures que es van produir fa uns anys. Podem pensar que actuem com havíem d'actuar, i segurament la gent de Más Madrid fa una anàlisi diferent, però això ara no importa. L'enorme perill que tenim davant nosaltres requereix que tinguem la responsabilitat, la humilitat i l'altura de mires necessàries per a anar tots units en una candidatura d'esquerres que sigui capaç de guanyar a Ayuso i governar la comunitat".

"Proposaré als companys de Más Madrid que, encara que continuem sent organitzacions i espais diferents, fem una candidatura única per a guanyar Madrid el pròxim 4 de maig. No serà fàcil, hi ha moltes cicatrius, però el que ens estem jugant és prou important perquè intentem la unitat", ha insistit Iglesias.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?