Público
Público

INCENDIS LLEIDA El foc dona una treva a Ponent

Més del 22% de la vegetació forestal afectada a Catalunya es concentra en territori lleidatà. En aquests gairebé dos mesos d'estiu del 2017 s'han comptabilitzat 34 focs, la gran majoria dels quals tenen una causa humana

Incendi a Artesa el passat 17 de juny. FOTO: Bombers de la Generalitat

L'estiu ha començat calent a les terres de Ponent, ja que durant la darrera quinzena de juny es van produir més de 10 focs a la nostra demarcació amb diferent afectació. Segons el balanç publicat pels Agents Rurals, en aquests dos mesos s'han comptabilitzat 154 incendis a tot Catalunya que han afectat més de 144 hectàrees, majoritàriament vegetació i pastures.

Segons Bombers, "nou de cada deu incendis registrats a Ponent tenen una causa humana"

Pel que fa a Ponent els incendis han arrasat més de 40 hectàrees de vegetació forestal entre els mesos de juny i juliol d'aquest any. Segons dades aportades pels Agents Rurals, en aquests gairebé dos mesos d'estiu del 2017 s'han comptabilitzat 34 focs que han afectat terreny agrícola i boscos, matolls o pastures a la província de Lleida. Més del 22% de la vegetació forestal afectada en el conjunt de Catalunya es concentra en territori lleidatà. Tanmateix, "nou de cada deu incendis registrats a Ponent tenen una causa humana", han explicat els responsables dels Bombers a Lleida. 

El cap dels agents rurals a Ponent, Llorenç Ricou, assegura que "els focs d'enguany són similars als de l'any passat i que són conseqüència de l'activitat agrícola, ja que estem en plena campanya de la sega". Per aquest motiu, a principis del mes de juny els agents rurals van enviar als pagesos una sèrie de precaucions a tenir en compte a l'hora de treballar al camp com evitar les hores de màxim risc a l'hora de realitzar tasques agrícoles amb perill de provocar un incendi, aixecar el tall de la recol·lectora per evitar el contacte amb les pedres, especialment en les parcel·les amb pendent i que sempre hi hagi una persona vigilant mentre es realitzen les tasques agrícoles.

La dotació de personal a Lleida és de 986 efectius, dels quals 592 són bombers voluntaris

"Les negligències, com cremes agrícoles prohibides o el llançament de burilles, van causar el 40,9% dels focs forestals que es van registrar l'any passat a Ponent, i que van calcinar 918 hectàrees, l'extensió més gran des del 2009, quan van ser 6.728 hectàrees" ha recordat Ricou. També ha afegit que "enguany estem treballant com l'any passat i per sort hem agafat molts incendis a temps". Un dels més grans que es va produir aquest passat mes de juny a Ponent fou el d'Artesa de Lleida que va cremar 92 hectàrees de terrenys agrícoles.

En concret, els incendis s'han registrat a vuit comarques de Lleida. Encara que la Noguera és la que més nombre d'incendis ha tingut durant aquests mesos, amb un total de 2,46 hectàrees cremades, és el Segrià el que més afectació registra, ja que amb 4 incendis s'han cremat 7,20 hectàrees forestals. L'Alta Ribagorça és la tercera comarca de Lleida més afectada pels incendis forestals.

Quant a la campanya forestal, la dotació de personal a Lleida és de 986 efectius, dels quals 592 són bombers voluntaris. El director de Bombers, Juli Gendrau, va dir que "les altes temperatures han afavorit els focs dels últims dies". S'han calcinat 170 hectàrees. També es va reiterar la necessitat que els agricultors facin franges d'autoprotecció d'uns tres metres un cop hagin segat perquè facin de tallafoc.

Incendi a Artesa, Lleida, el passat 17 de juny. FOTO: Bombers de la Generalitat

Els parcs de bombers voluntaris, en el punt de mira

No és el primer estiu que surten a la llum els conflictes que hi ha entre els bombers voluntaris i la Generalitat. Els darrers en protagonitzar un desacord han estat els del Pont de Suert. Els voluntaris van amenaçar de tancar el parc a principis de mes si no es destinaven més efectius. Finalment es va aconseguir mantenir-lo obert mitjançant un acord entre les dues parts implicades. La Generalitat es va comprometre a enviar dos bombers voluntaris de la Regió de Lleida que es desplaçaran al Pont de Suert per fer guàrdies de 24 hores seguides.

Aquest parc fa temps que té els recursos molt limitats. Fa més d'un any que els bombers voluntaris havien demanat més efectius al govern català, sense obtenir resposta, fins que, a finals de juny, 12 dels 15 bombers van presentar una renúncia temporal.

L'Agrupació de Bombers de CCOO considera que la solució al conflicte del Parc de Bombers Voluntaris del Pont de Suert seria crear un parc mixt, format per bombers funcionaris i voluntaris. Així, segons el sindicat, es podria garantir un servei mínim de 24 bombers els 365 dies de l'any.