Público
Público

La inflació a Catalunya cau fins a un 5,2% al desembre, el nivell més baix des de l'octubre del 2021

Amb tot, es tracta del segon any del segle XXI que tanca amb un encariment més elevat de la vida, només per darrere justament del 2021, quan l'índex va ser del 6,1%. Al conjunt de l'Estat la inflació subjacent continua a l'alça i ja arriba al 7,0%

31/12/2021 - Interior d'un supermercat, el desembre de 2021.
La inflació a Catalunya cau fins a un 5,2% al desembre, el nivell més baix des de l'octubre del 2021

La inflació a Catalunya continua a un nivell molt elevat si es compara amb les últimes tres dècades, però és cert que els darrers mesos l'increment s'ha moderat i s'ha reduït significativament des del pic de juliol.  L'Índex de Preus de Consum (IPC) va caure per cinquè mes consecutiu al desembre fins al 5,2%, el nivell més baix des de l'octubre del 2021, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una taxa de variació anual més d'un punt inferior a la registrada al novembre (6,4%). Tant al juliol com a l'agost l'índex va superar el 10% -10,3% i 10,2%, respectivament-. 

Aquest descens es deu principalment a la reducció del cost dels carburants i l'energia. No obstant això, els preus dels aliments s'han mantingut elevats i han retrocedit una dècima respecte del mes passat, fins al 13,4%. També s'ha encarit el vestit i el calçat (+4,1%) i els preus de les begudes no alcohòliques, que augmenten quatre dècimes, fins al 15,7%. Només han baixat els preus del transport (-9,9%).

Si s'analitza més al detall, continua disparat el preu del sucre (+51,6%), de la llet (+36,5), l'oli i els greixos (+34,8%), els cereals i derivats (+22,2%), els ous (+21,3%), els productes làctics (+20,8%), la patata (18,2%) i el pa (11,7%). En relació amb les carns, la de porc puja un 12,1%, la de vedella un 10,2% i l'ovina un 3,7%.

Tot i la moderació, en el que portem de segle XXI la inflació a final d'any a Catalunya només havia estat més elevada el 2021, amb el 6,1%.

L'IPC es modera a l'Estat

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC s'ha situat en el 5,7%, una dècima menys respecte del pronòstic de l'indicador avançat, però els aliments han continuat a l'alça, fins al 15,7%, quatre dècimes més que al novembre. Una dada significativa i preocupant és que la inflació subjacent, l'índex sense tenir en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, s'enfila fins al 7%, set dècimes més que el novembre i el nivell més elevat des que va iniciar-se l'actual escalada inflacionista. 

La dada de la inflació a Catalunya és la segona més baixa de l'Estat, per darrere de la Comunitat de Madrid.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?