Público
Público

Interior va pagar amb fons reservats detectius que es van fer passar per agents de la UDEF en l''Operación Cataluña'

Antonio Giménez Raso, policia en segona activitat i soci de l'entramat empresarial del comissari Villarejo, es feia passar per agent en actiu de la unitat policial que investiga la corrupció, sota el nom d'Andrés García, davant si més no d'una testimoni del cas Pujol. El "Bigotes" era l'enllaç dels ex detectius de Método3 amb la brigada política que dirigia Eugenio Pino, sota mandat de l'ex ministre Jorge Fernández Díaz.

El policía y soci del comissari Villarejo, Antonio Giménez Raso, amb els ex detectius de l'agència Método 3, Julián Peribáñez y Antonio Tamarit., reunits a Barcelona el 2014,  en plena 'Operació Catalunya'.

CARLOS ENRIQUE BAYO/ PATRICIA LÓPEZ

@tableroglobal  @patricialopezl

MADRID. Les fosques maniobres del Ministeri de l'Interior per acabar amb els líders nacionalistes de Catalunya, en l'època de Jorge Fernández Díaz, van passar per la utilització d'empreses privades pagades amb fons públics i reservats, com demostra la imatge i els whatsapp obtinguts per Público en exclusiva i també les notes informatives del comissari José Manuel Villarejo Pérez, autodenominat 'agent encobert' de la Policia i empresari d'èxit.

La imatge que encapçala aquest article data del 2014, poc abans que el ministre es reunís amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per conspirar contra Xavier Trias, Francesc Homs, Oriol Junqueras i Artur Mas. En una terrassa de bar de Barcelona, ​​asseguts a la mateixa taula hi són els detectius Antonio Giménez Raso -a més policia en segona activitat,  tot i ser una professió incompatible, segons la Llei de funcionaris de l'Administració Pública- i els extreballadors de l'agència Método3, Julián Peribáñez i Antonio Tamarit.

Són excompanys de treball. Quan Giménez Raso va demanar el canvi a 'en segona activitat' de la Policia, a mitjans de la dècada dels 2000, va crear una societat d'investigació privada amb Maria Férnández Lado, coneguda com a Marita i mare de l'ex director de l'agència de detectius Método3, Francisco Marco . Allà va conèixer Peribáñez i Tamarit, dels que es serviria anys després quan va abandonar Consultoria de Seguridad Avanzada S.L per ser soci -a partir de 2008- del comissari José Manuel Villarejo en Servicios de Investigación y Detección S.L.

Entremig, El Bigotes, -com es coneix a Giménez Raso en el món de la investigació privada, segons ha pogut saber Público-, va estar en presó preventiva per estar relacionat amb una xarxa de narcotràfic, encara que va ser absolt tant per l'Audiència Provincial de Barcelona com el Tribunal Suprem. Sorprenentment, la Policia mai li va obrir expedient per aquests fets a qui encara era el seu agent i, no obstant això, fins almenys la jubilació de l'ex-Director Adjunt Operatiu (DAO), Eugenio Pino, va seguir treballant per a la cúpula policial de manera privada, a través de l'entramat empresarial del funcionari Villarejo, i cobrant pels seus serveis.

Pagaments pendents d'Interior per 'treballs' externs

En el moment en que es pren aquesta imatge, la brigada política del Ministeri de l'Interior que dirigia el número dos de la Policia, el jubilat Eugenio Pino, estava en plena activitat, tot i que ja havien començat les tensions entre dues persones de la confiança del DAO, el comissari Marcelino Martín Blas, cap d'Afers Interns, i Villarejo, únic membre conegut d'una suposada unitat d'intel·ligència policial.

En les notes informatives que l'agent encobert ha lliurat als propietaris de la Banca Privada d'Andorra, els germans Higini i Ramon Cierco -perquè les presentin en la seva defensa i en una querella contra Martín Blas-, i que estan datades entre juliol de 2014 i gener de 2015, el mateix Villarejo reconeix que ha posat les seves empreses al servei de l'Operación Cataluña i que encara no li han pagat els serveis.

En concret escriu (en tercera persona) en una nota informativa amb data de 4 juliol 2014 quina és la seva situació com adscrit a la DAO: "No fa servir despatx a cap seu policial, menys encara a la DAO, utilitzant, com a mesura de seguretat pel contacte amb els seus col·laboradors, una minúscula oficina llogada amb documentació operativa, les despeses del per cert, encara no se li han abonat, tot i que es va articular la mateixa per ordre de la superioritat ".

Assegura també Villarejo que en no estar complint 'la superioritat', compta com a "única ajuda" la que "a nivell privat rep d'empleats de l'estructura empresarial familiar, firmes que en la major part de les ocasions utilitza com a cobertura per a les seves activitats d'interès policial, tot això a més, sense cap cost per a l'erari públic ".

No obstant això, diferents fonts tant de la Policia com del món judicial i empresarial asseguren a Público que "són molts els treballs paral·lels que aquestes empreses i Antonio Giménez Raso, soci de Villarejo, han fet per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal [UDEF], per exemple en el cas Gürtel, la qual cosa va motivar que el 2014 la Unitat d'Assumptes Interns que dirigia el comissari Marcelino Martín Blas realitzés una investigació que va remetre a la Fiscalia Anticorrupció en l'anomenada Operación Colombo, en la qual es relacionaven esborranys de la UDEF amb documentació trobada en el registre de l'agència de detectius Método3,  que es va dur a terme en el 2013 ".​

El continguts dels whatsapp incriminatoris

Una de les proves clau que els detectius van rebre diners dels fons reservats es troba en el llistat de més de 800 missatges de WhatsApp creuats entre Peribáñez i la seva companya sentimental a aquelles dates, una dona que resideix a Miami i acaba de denunciar davant els Mossos d'Esquadra que està sent amenaçada -fins i tot amb el segrest de la seva filla- per haver facilitat aquest material a l'exdirector de Método3, Francisco Marco.

La dona, que demana emfàticament no ser identificada, ha denunciat que Peribáñez treballava per a la Policia i que ella el va veure reunir-se, al costat del seu company Tamarit, amb El Bigotes, un home a qui va identificar molt després (en veure la seva foto) com a Antonio Giménez Raso, qui presumptament era el que els facilitava els diners dels fons d'Interior. Que aquest últim era l'enllaç policial dels detectius queda bastant clar en el whatsapp que envia Peribáñez el 17 de gener de 2014:

"Reunión con ag, el bigotes"

Al llarg del llarg historial de missatges quedarà ben clar que "ag" és Antonio Giménez, que actua amb el sobrenom d' "Andrés" durant tota l'Operación Cataluña.
Gairebé un any després d'aquest missatge, Peribáñez deixarà constància per escrit, en conversa amb la seva parella, que està rebent diners d'Interior per les seves tasques d'espionatge de polítics catalans. Aquests són els quatre whatsapps:

1/12/14

P.– "He ido a buscar un regalito para mí”

Ella.– "Ah el dinero q te paga la gente esa verdad"

P.– "Ssssshhhh es un regalito"

Ella.– “Cuantos informes hicistes para ganar eso"

El diàleg no deixa lloc per a dubtes, Peribáñez està cobrant en secret per fer informes sobre polítics catalans per a la cúpula d'Interior per tal de descarrilar el procés sobiranista. Altres d'aquests missatges de WhatsApp, als quals Público ha tingut accés en exclusiva, mostren clarament que és Antonio Giménez Raso, àlies Andrés o el Bigotes, qui està repartint aquests fons, que no només els lliura a aquests detectius sinó també a altres col·laboradors i testimonis que participen en l'anomenada Operación Cataluña, segons diverses fonts coincidents, policials i judicials, consultades per aquest diari.

De l'informe Pujol a les notes informatives a favor dels Cierco

Peribáñez i Tamarit portaven temps col·laborant amb els Giménez Raso. Fonts policials i del sector de la investigació privada situen aquesta cooperació molt abans, quan el 2012 l'agent Villarejo es va fer passar pel periodista Javier Hidalgo i va comunicar a l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez (Vicky), que havia estat gravada al restaurant la Camarga en un parany posat pels líders del Partido Popular, Alícia Sánchez Camacho i Jorge Moragas.

Segons aquestes fonts, a finals d'estiu de 2012 la UDEF que dirigia el comissari José Luis Olivera - home proper al ministre Fernández Díaz, a la secretària general del Partido Popular, María Dolores de Cospedal, i el seu espòs Ignacio López del Hierro- ja elabora una nota amb part de la informació que apareix a la conversa de la Camarga, encarregada a l'agència de detectius Método3.

No obstant això, no és fins a finals de 2012 quan José Villarejo, fent-se passar pel periodista Javier Hidalgo, informa d'aquest enregistrament a Victòria Álvarez i aconsegueix reunir-se amb ella gràcies al fet que Eduardo Inda i Esteban Urrieztieta li van dir a l'ex de Pujol Jr que confiés en el col·laborador de les seves informacions.

Un cop convençuda Vicky, Villarejo li presenta a Antonio Giménez Raso, a qui el fa passar per l'inspector en cap de la UDEF de Catalunya, Andrés García. No és a l'única testimoni d'un cas de corrupció en el que el comissari en actiu i el policia en segona activitat van anar amb la mateixa coartada, segons ha pogut confirmar Público a través d'altres testimonis i denunciants de corrupció.

El mateix Villarejo delata una altra dada important d'aquesta participació en els informes tòxics de l'Operación Cataluña del seu soci Giménez Raso i de Tamarit i Peribañez en les seves notes informatives lliurades als propietaris del BPA per a la seva defensa -encara que estan imputats no només a Andorra sinó també a Madrid per blanqueig de capitals-.

En aquesta ocasió, datada el 21 desembre 2014 -quan ja sap que està sent investigat per Afers Interns per l'enregistrament d'una reunió amb el CNI en el cas del pequeño Nicolás- intenta acusar el comissari Martín Blas i l'inspector Rubén López d'activitats il·legals en la investigació dels Pujol i afirma que aquests es van autoenviar "el 13-4-2014 una carta certificada urgent des de l'oficina 0.827.694 de Barcelona amb el nom d'Andrés García com a remitent, per així justificar una suposada denúncia anònima".

Resulta curiós, "perquè acreditar una denúncia anònima quan hi ha un remitent, Andrés García, que es diu igual que l'àlies que fa servir Giménez Raso, i fins i tot se sap l'oficina de correus i el dia, tenint en compte que hi ha càmeres de seguretat a les oficines de correus, sembla que és una cosa senzilla ", subratllen fonts pròximes a la Direcció Adjunta Operativa, que a més neguen que cap anònim arribés a Afers Interns en aquestes dates.

Massa indicis d'una conspiració que ja és evidència.