Público
Público
vacuna janssen

Janssen paralitza l'entrega de les seves vacunes a Europa després de la recomanació de suspensió dels EUA

L'Estat espanyol esperava rebre aquest dimecres 300.000 dosis de la vacuna dels laboratoris Johnson & Johnson que s'havien d'administrar al grup d'entre 70 i 79 anys, 48.000 de les quals a Catalunya.

Imagen de archivo de dosis de la vacuna de Janssen
Imatge d'arxiu de dosis de la vacuna de Janssen. Shannon Stapleton / REUTERS

Janssen, del laboratori Johnson & Johnson, ha comunicat aquest dimarts que paralitza el llançament de la seva vacuna contra el coronavirus a Europa després que els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) hagin recomanat suspendre l'administració de la vacuna davant la possibilitat que provoqui trombosis i com a mesura d'"enorme precaució". L'Estat espanyol esperava rebre aquest dimecres 300.000 dosis del vaccí que s'anaven a administrar al grup d'entre 70 i 79 anys, 48.000 de les quals a Catalunya.

"La seguretat de la vacuna és la prioritat fonamental per al Govern federal, i ens prenem qualsevol indici sobre problemes sanitaris molt seriosament", ha indicat la FDA en un comunicat al qual ha tingut accés la cadena de televisió CNN.

La decisió ha tingut lloc després que el diari The New York Times  informés que sis persones que havien estat vacunades amb aquests vials van patir una sèrie de trombosis dues setmanes després de la vacunació, de les quals una d'elles va morir.

Aquests sis casos, no obstant això, constitueixen un baix percentatge davant de les més de 6,8 milions de dosis de la citada farmacèutica que han estat administrades en tot el país. En tots els casos es tracta de dones d'edats compreses entre els 18 i 48 anys, i totes elles van presentar símptomes entre sis i tretze dies després de la vacunació.

Les autoritats sanitàries estatunidenques aconsellen que les persones que hagin rebut la vacuna de Janssen contra la Covid-19 i desenvolupin mal de cap intens, dolor abdominal, dolor a les cames o dificultat per respirar en les tres setmanes següents a la vacunació es posin en contacte amb el seu professional sanitari.

L'Agència Europea del Medicament continua investigant

Preguntada per la decisió de l'agència de Salut dels EUA de recomanar la suspensió de la vacuna produïda per Johnson & Johnson per sis casos "greus" de trombosis estranyes, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha reiterat que ho està investigant i que "comunicarà els resultats de l'avaluació" un cop arribi a una conclusió. Per ara, "no té clar" que existeixi un vincle i no ha considerat necessari desaconsellar el seu ús mentre estudia els casos. La UE just havia de començar aquesta setmana a administrar la vacuna Janssen.

"Les opinions científiques de l'EMA proporcionen als estats membres la informació necessària per prendre decisions sobre l'ús de les vacunes", recorda un portaveu de l'EMA.

Tanmateix, l'EMA no ha concretat quan podria donar la seva opinió sobre els casos detectats. En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes tres setmanes a investigar els casos fins a determinar que els més estranys podien ser un efecte secundari "infreqüent" de la vacuna.