Público
Público

Jordi Montull ofereix a la Fiscalia confessar si es rebaixa la pena a la seva filla

Ha ultimat un pacte amb la Fiscalia per confessar el finançament il·legal de CDC

Els exresponsables del Palau Fèlix Millet (primer per l'esquerra) i la seva mà dreta, Jordi Montull (segon a l'esquerra). EFE

público / agències

La secció desena de l'Audiència de Barcelona jutja a partir d'aquest dimecres l'espoli del Palau de la Música per part del seu expresident Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, per a qui el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled demana 27 anys i sis mesos de presó. Unes hores abans, Montull ha ultimat un pacte amb la Fiscalia per confessar el finançament il·legal de CDC, una de les principals tesis de les acusacions, a canvi de rebaixar la pena a la seva filla Gemma Montull, exdirectora financera del Palau, que afronta 26 anys de presó.

Segons han revelat fonts pròximes a les negociacions, en marxa des de fa dies, la defensa de Jordi Montull i de la seva filla Gemma, ha ofert aquest acord a la Fiscalia. Jordi Montull, que igual que Millet ha negat sempre qualsevol relació de CDC amb el presumpte pagament de comissions a través del Palau, busca amb aquest pacte atenuar una eventual condemna a presó de la seva filla, que no és previsible que arribi a gaudir dels beneficis penitenciaris dels que el seu pare i el mateix Millet podrien ser mereixedors per la seva edat i el seu precari estat de salut.

De tancar-se l'acord, el fiscal podria rebaixar fins als tres anys de presó -dos d'ells substituïbles per multa- la seva petició de condemna de Gemma Montull mitjançant l'aplicació de circumstàncies atenuants, previsiblement una d'elles la de confessió. L'objectiu de la defensa dels Montull seria implicar en aquest possible pacte a la resta d'acusacions particulars i populars, per assegurar així que el tribunal no pugui imposar a l'exdirectora financera una pena superior a l'acordada. De fet, segons apunten les fonts, representants de les cinc acusacions personades en la causa van trobar-se en una reunió celebrada la setmana passada en què van explorar les possibilitats d'aquest acord proposat pels Montull.

Acord difícil

Aquest acord entre totes les acusacions sembla difícil, tenint en compte que una d'elles és la del Palau de la Música, que demana 81 anys de presó per a Millet, Montull i la filla d'aquest, sense exigir a CDC cap responsabilitat pels 6, 6 milions d'euros en comissions de la constructora Ferrovial que el jutge creu es va embutxacar la formació a través de l'entitat cultural.

Una altra de les acusacions que podrien suposar un escull per al pacte amb els Montull és la del Consorci del Palau de la Música, entitat que vehicula els fons públics que es nodreix l'entitat cultural i de la qual formen part la Generalitat, el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona. L'acord, de fructificar, es materialitzaria en una rebaixa de petició de penes en el tràmit de conclusions definitives, al final del judici, previst per a finals de juny, un cop la sala hagi tingut ocasió d'escoltar la declaració dels acusats, que començarà el 8 de març amb l'esperat interrogatori de Millet i els Montull, així com als testimonis i perits del cas.