Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Jordi Sànchez al PSOE: "Deixeu que els catalans votin"

El líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) demana a ERC, la CUP i al grup demòcrata que, si el PSC amenaça de trencar l'acord amb BComú a Barcelona, garanteixin la governabilitat necessària a la capital catalana, per tal que el referèndum es pugui realitzar.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Jordi Sànchez, president de l'ANC

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha demanat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que no actuen com "dèspotes il·lustrats" intentat evitar el referèndum fixat per a l'1 d'octubre i deixin que els catalans votin.

Sànchez ha advertit que qui pretengui arribar a acords per evitar el referèndum, la democràcia els passarà per sobre: ​​"Qui vulgui fer-ho abans, actuarà com un dèspota il·lustrat: actuar interpretant que vol el poble sense escoltar el poble. Això en el segle XVIII podria ser revolucionari, però en el segle XXI és reaccionari 100% ".

Coincidint amb la visita del líder del PSOE a Catalunya, ha volgut destacar que hi ha una majoria de catalans que vol votar, i considera que, l'endemà del referèndum, Govern i Generalitat "han de seure en una taula a gestionar el mandat de les urnes que sortirà de l'1-O ".

"Ja n'hi ha prou de que polítics de despatx interpretin la voluntat del poble. Deixem que la gent parli, voti, s'expressi i després els polítics, l'obligació que tenen, és recollir el mandat de les urnes i concretar-", ha sostingut.

En la seva opinió, si s'ha arribat a l'actual escenari és perquè hi ha hagut una classe política "incapaç de resoldre un conflicte territorial a l'Estat" i falta de voluntat per escoltar les demandes catalanes.

També ha avisat els quatre regidors del PSC a l'Ajuntament de Barcelona encapçalats per Jaume Collboni, que no poden sobreposar-se a una majoria que vol votar.

"Seria la imposició d'una minoria contra tota una ciutat. Si els socialistes volen fer-ho tenen dret, però estic convençut que l'alcaldessa Ada Colau no ho acceptarà; Quatre regidors no evitaran que els ciutadans de Barcelona votem", ha afirmat.

Gobernabilitat a Barcelona

A més, ha cridat explícitament al grup Demòcrata, ERC i la CUP al fet que, en cas que els socialistes amenacin de trencar, garanteixin la governabilitat necessària a la capital catalana "perquè el referèndum no quedi segrestat en mans de quatre regidors, que és el que és avui el PSC a Barcelona ".

Tot i el posicionament polític dels 'comuns', està convençut que Colau obrirà els col·legis electorals, i que no fer-ho seria "l'error més greu que l'equip de l'alcaldessa podria cometre".

Sobre què faran alcaldes socialistes com el de Lleida, Àngel Ros, Sánchez ha assegurat que, malgrat que s'oposin a posar les urnes, es podrà votar en aquests municipis, tot i que ha recordat que hauran d'explicar davant dels seus ciutadans.

"En els pocs municipis on no hi hagi urnes, segur que el Govern donarà garanties i alternatives suficients perquè es pugui votar", ha subratllat el president de l'ANC, que creu que a les files socialistes hi ha partidaris del referèndum.