Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Jordi Sànchez al PSOE: "Deixeu que els catalans votin"

El líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) demana a ERC, la CUP i al grup demòcrata que, si el PSC amenaça de trencar l'acord amb BComú a Barcelona, garanteixin la governabilitat necessària a la capital catalana, per tal que el referèndum es pugui realitzar.

Jordi Sànchez, president de l'ANC

EUROPA PRESS

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha demanat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que no actuen com "dèspotes il·lustrats" intentat evitar el referèndum fixat per a l'1 d'octubre i deixin que els catalans votin.

Sànchez ha advertit que qui pretengui arribar a acords per evitar el referèndum, la democràcia els passarà per sobre: ​​"Qui vulgui fer-ho abans, actuarà com un dèspota il·lustrat: actuar interpretant que vol el poble sense escoltar el poble. Això en el segle XVIII podria ser revolucionari, però en el segle XXI és reaccionari 100% ".

Coincidint amb la visita del líder del PSOE a Catalunya, ha volgut destacar que hi ha una majoria de catalans que vol votar, i considera que, l'endemà del referèndum, Govern i Generalitat "han de seure en una taula a gestionar el mandat de les urnes que sortirà de l'1-O ".

"Ja n'hi ha prou de que polítics de despatx interpretin la voluntat del poble. Deixem que la gent parli, voti, s'expressi i després els polítics, l'obligació que tenen, és recollir el mandat de les urnes i concretar-", ha sostingut.

En la seva opinió, si s'ha arribat a l'actual escenari és perquè hi ha hagut una classe política "incapaç de resoldre un conflicte territorial a l'Estat" i falta de voluntat per escoltar les demandes catalanes.

També ha avisat els quatre regidors del PSC a l'Ajuntament de Barcelona encapçalats per Jaume Collboni, que no poden sobreposar-se a una majoria que vol votar.

"Seria la imposició d'una minoria contra tota una ciutat. Si els socialistes volen fer-ho tenen dret, però estic convençut que l'alcaldessa Ada Colau no ho acceptarà; Quatre regidors no evitaran que els ciutadans de Barcelona votem", ha afirmat.

Gobernabilitat a Barcelona

A més, ha cridat explícitament al grup Demòcrata, ERC i la CUP al fet que, en cas que els socialistes amenacin de trencar, garanteixin la governabilitat necessària a la capital catalana "perquè el referèndum no quedi segrestat en mans de quatre regidors, que és el que és avui el PSC a Barcelona ".

Tot i el posicionament polític dels 'comuns', està convençut que Colau obrirà els col·legis electorals, i que no fer-ho seria "l'error més greu que l'equip de l'alcaldessa podria cometre".

Sobre què faran alcaldes socialistes com el de Lleida, Àngel Ros, Sánchez ha assegurat que, malgrat que s'oposin a posar les urnes, es podrà votar en aquests municipis, tot i que ha recordat que hauran d'explicar davant dels seus ciutadans.

"En els pocs municipis on no hi hagi urnes, segur que el Govern donarà garanties i alternatives suficients perquè es pugui votar", ha subratllat el president de l'ANC, que creu que a les files socialistes hi ha partidaris del referèndum.