Este artículo se publicó hace 4 años.
Jordi Sànchez denuncia que la Junta de Tractament no li permet sortir de la presó per treballar a la Crida
El president del moviment creu que no se li pot denegar el permís per la naturalesa sociopolítica de l'entitat. A més, acusa el Departament de Justícia d'haver fet "mala praxi" per haver comunicat a la premsa abans que a ell mateix una resolució favorable del 100.2. La Crida assenyala que aquesta decisió "reforça la injustícia" de la sentència del Tribunal Suprem.
ACN
Barcelona-Actualitzat a
El president de la Crida, Jordi Sànchez, ha lamentat que la Junta de Tractament hagi rebutjat la seva sol·licitud de 100.2 per treballar a la Crida. En un comunicat, Sànchez ha argumentat que la naturalesa sociopolítica de la Crida i la defensa de la independència que fa l'entitat "no pot ser causa de la negativa" per tramitar el permís. Denuncia que si es així s'estaria imposant una inhabilitació "extrajudicial" i una condemna "complementària". D'altra banda, ha acusat el Departament de Justícia d'haver fet "mala praxi" i d'haver faltat al respecte als seus drets per haver comunicat a la premsa abans que a ell mateix una resolució favorable del 100.2, que finalment quan se li va comunicar oficialment s'havia rebutjat.
De fet, a la nota personal escrita per Sànchez, el polític pres per l'1-O ha explicat que dijous la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat informava als mitjans que la Junta de Tractament de Lledoners havia acordat elevar al jutge la proposta favorable de modificació del 100.2 que s'havia aprovat abans de la pandèmia i s'ampliava amb una oferta laboral.
Segons Sànchez, l'acord difós pel Departament de Justícia avalava la sortida de la presó cinc dies a la setmana 12 hores diàries per fer una activitat laboral i de voluntariat. L'expresident de l'ANC ha dit que fins l'endemà a la tarda no va rebre la comunicació oficial i que, quan la va rebre, era "totalment diferent" del que havia difós la conselleria. En concret, ha denunciat que li van comunicar que no tramitaven la sol·licitud d'oferta laboral i donaven tràmit a la possibilitat de tres hores diàries tres dies a la setmana per fer voluntariat.
A partir d'aquí, Sànchez ha constatat que té dret a rebre "primer que ningú" la comunicació del que li afecta personalment i que la informació que es difongui sobre ell des d'organismes públics sigui "veraç" i "eviti danys" a persones de l'entorn. "Demano públicament que no es torni a repetir aquesta mala praxi, que només interessos espuris poden explicar", ha manifestat. Ha titllat les formes de "deplorables".
"Ple suport" de la Crida
La Crida ha manifestat en un comunicat el seu "ple suport" a Sànchez i ha subratllat que la decisió "reforça la injustícia" de la sentència del Tribunal Suprem i "el condemna a una persecució ideològica". L'entitat recorda que la legislació vigent "permet la lliure defensa de les idees a la ciutadania a través d’organitzacions polítiques i associacions cíviques" i "la defensa de la independència és un dret reconegut". Per tot plegat demanen una rectificació perquè Sànchez es pugui incorporar laboralment a la Crida "el més aviat possible".
La resposta de Justícia
El Departament de Justícia ha lamentat "l'error" en relació al permís laboral de Jordi Sànchez, ja que en un primer moment va informar d'un acord favorable perquè pogués treballar a La Crida Nacional per la República. Segons Justícia, la junta hi va votar des d'un primer moment desfavorablement i ha lamentat "el perjudici que la comunicació hagi pogut causar". Segons el Departament, la junta de tractament no va avalar la proposta perquè "no s'ajustava a les condicions establertes al Programa Individual de Tractament". Tot i això, el Departament ha elevat l'acord al jutjat de vigilància penitenciària, que és qui té "l'última paraula".
La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha detallat que el vot contrari a la proposta de Sànchez s'ha basat en què el Programa Individual de Tractament (PIT) estableix que la reinserció laboral serà "en l'àmbit privat, la docència o una activitat similar, d'acord amb la seva formació acadèmica i perfil professional". En aquest sentit, assenyalen que "el seu PIT no contempla la possibilitat de desenvolupar una activitat laboral vinculada a l'activisme social o polític".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..