Público
Público

PRESOS POLÍTICS Jordi Sànchez i Jordi Turull inicien una vaga de fam i la resta de presos preparen altres accions de protesta

Els independentistes catalans empresonats a Lledoners per la seva implicació en el referèndum de l'1-O difonen una fotografia de tots ells, amb la inevitable absència de Carme Forcadell i Dolors Bassa, i anuncien iniciatives per denunciar que el Tribunal Constitucional manté paralitzats els seus recursos des de fa un any. Tots ells es preparen a consciència, segons Òmnium Cultural, per fer front al que qualifiquen com un "judici a la democràcia".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els set dirigents polítics i socials catalans empresonats preventivament al centre penitenciari de Lledoners, en una imatge distribuïda per Òmnium Cultural

Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva preparen un seguit d'accions de protesta contra  d'accions de protesta per denunciar la inacció del Tribunal Constitucional (TC) amb relació als recursos que han presentat. Assenyalen concretament que l'alt tribunal manté paralitzats els seus recursos des de fa un any.

La primera acció serà una vaga de fam, que han inciait aquest dissabte al matí l'expresident de l'ANC i líder del grup parlamentari de Junts per Catatalunya, Jordi Sànchez, i l'exconseller i també diputat Jordi Turull. La mesura buscar denunciar els obstacles que estaria posant el TC per accedir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Segons la legislació vigent, per arribar al TEDH primer cal esgotar totes les instàncies judicials internes de l'Estat i un cop aquestes han pres una decisió es pot acudir a Estrasburg. Fa un any que el TC ha acceptat estudiar tots els recursos d'empara dels presos polítics, però no n'ha resolt cap, el que els afectats interpreten com una estratègia per evitar que arribin al TEDH. 

Els presos polítics catalans han volgut transmetre una imatge d'unitat amb la primera difusió d'una fotografia de tots ells dins la presó de Lledoners on es troben privats de llibertat, preventivament, per decisió del Tribunal Suprem.

Tots ells lamenten, segons la informació que ha donat a conèixer Òmnium Cultural, l'obligada invisibilització en aquesta imatge de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera de Treball del Govern Puigdemont, Dolors Bassa, que es troben empresonades als centres de Mas d'Enric del Catllar (Tarragonès) i Puig de les Basses (Alt Empordà).

Òmnium assenyala que "la repressió, en forma de reclusió penitenciària", no ha afeblit les conviccions dels empresonats, que es preparen a consciència per fer front al que qualifiquen com un "judici a la democràcia".

Els presos polítics tenen previstes diverses accions de protesta, que decidiran de manera individual, i no es descarta que algun altre s'uneixi a la vaga de fam que inicia Jordi Sànchez, però en qualsevol cas tots ells, afirma Òmnium, "tenen el compromís de respectar totes les opcions personals per reivindicar i denunciar la injustícia d'aquest procés judicial."

Aquest mateix divendres Amnistia Internacional havia anunciat la seva determinació a seguir de prop el judici als dirigents independentistes catalans, per garantir que es compleixen les garanties d'un procés just.