Público
Público

El jove d'Andorra mort a Síria "lluitava pel que creia just"

Samuel Prada, natural d'Ourense i que va arribar amb sis anys a Andorra, va morir el 10 de febrer combatent al costat de les milicíes kurdes de l'YPG 

Fotografia de Samuel Prada León, el jove gallec resident a Andorra mort a Síria mentre combatia en les milícies kurdes.- YPG

Andorra es va llevar aquest dilluns en xoc arran de la mort d'un jove resident espanyol, de 24 anys, en un bombardeig de les forces turques a Síria. Samuel Prada León va anar al país àrab l'estiu del 2017, on es va unir a les files de les milícies Unitats de Protecció del Poble (YGP), el grup armat kurd que ha lluitat contra l'Estat Islàmic al nord de Síria. El jove, a més, és el primer ciutadà espanyol que mor en aquest país mentre combatia amb aquest grup.

Prada, originari d'Ourense, era prou conegut a Andorra, on va arribar amb sis anys amb la seva mare. Al Principat va passar tota la seva escolarització i hi va formar el seu grup d'amics, entre els quals Eric Rodríguez. "En Samu tenia un gran cor i sempre lluitava pel que creia just", assegura Rodríguez a Públic.  Això, explica, és el que el va portar a l'estiu passat a marxar cap a Síria com a cooperant amb la intenció d'oferir ajuda humanitària a les persones que patien les conseqüències de l'Estat Islàmic. Allà és on va conèixer l'YPG i va decidir allistar-se a les seves files.

En un primer moment, relata Rodríguez, hi va estar al voltant de dues setmanes i va tornar a Andorra. "Després ens va dir que anava de viatge a Ourense i al cap de poc temps ens vam assabentar que estava a Síria", continua Rodríguez.

L'YPG va confirmar aquest diumenge en un comunicat en el seu web que Prada es va unir a les seves files l'estiu del 2017. Com a combatent, va rebre el nom de Baran Galicia (Pluja de Galícia). En la mateixa època, també es va allistar a les forces kurdes el francès Olivier Le Clainche, àlies Kendal Breizh, que va morir amb Prada el passat 10 de febrer.

Els dos europeus, segons l'YPG, van formar part de les milícies que van expulsar l'Estat Islàmic de Deir ez-Zor i Raqqa, on el grup gihadista va instaurar la seva capital. Després d'això, tots dos es van traslladar a Afrin per combatre altres formacions gihadistes com ara el front al-Nusra, el braç armat d'Al-Qaida a Síria. Però el president turc, Racep Tayyip Erdogan, contrari que es formi un Estat kurd a la frontera del país veí, va posar en marxa l'ofensiva "Branca d'Olivera" a finals de gener d'enguany. Aquesta té com a objectiu expulsar els combatents kurds d'Afrin. En el marc d'aquesta operació, les forces turques van posar fi a la vida tant de Prada com de Le Clainche en un bombardeig a Afrin el passat 10 de febrer, segons el comunicat d'YPG.

"Quant ens vam asabentar que estava Síria, vam pensar que no el tornaríem a veure, però sempre et queda l'esperança", manifesta Rodríguez. El jove es va assabentar de la mort del seu amic a través de la premsa. De la mateixa manera, també va conèixer la notícia la mare.

Durant aquests mesos, Rodríguez va parlar amb Prada a través de Facebook, però diu que el notava diferent. "Cada cop estava més distant i sec", afirma. Recorda, però, que sempre li enviava un missatge tranquil·litzador i li prometia que tornaria aviat, però que no sabia quan. "No crec que sigui tan fàcil deixar-ho i tornar", reflexiona.

Lluny del que han dit alguns mitjans que era un jove amb problemes, Rodríguez manifesta que era molt treballador, un noi normal i generós. "Era el clàssic amic que si no tens diners, sempre et convidava. No tenia cap problema", ressalta.
Tot i que no acaba de comprendre el que el va portar a marxar a Síria, reitera que era una persona molt compromesa i que volia ajudar els altres. Des del començament de la guerra a Síria, Prada es va involucrar molt en conflicte fins al punt de fer la maleta i marxar al país àrab com a cooperant, puntualitza Rodríguez.

Més europeus a les milícies kurdes

Prada no és l'únic jove europeu que s'ha unit a les files kurdes. En concret, s'estima que hi ha al voltant d'uns 400. Molts d'ells ho fan per ideologia i per la tendència leninista marxista d'aquesta milícia. Ara bé, aquesta no és la situació de Prada, segons Rodríguez. En el seu cas, matisa, sempre ha estat per l'afany d'ajudar i lluitar contra el que creu que és injust.

La família aquest dilluns no va voler fer declaracions. Tampoc el Govern. Rodríguez exposa que "la mare està destrossada". De fet, té un restaurant a la localitat d'Escaldes-Engordany que ahir va romandre tot el dia tancat.

El padrastre regenta un pub de nit, que va obrir les seves portes dilluns. El local respirava un ambient de certa normalitat. Mig buit, com és típic en un dilluns a la nit. Res, però, feia pensar que un dels seus extreballadors i familiar del propietari hagués mort combatent a Síria.

El cos de Prada serà repatriat a Andorra, però des de la funerària desconeixen quan podrà arribar. "La família està fent els papers", assenyala Rodríguez, que estima que el cos tardarà entre uns quinze dies o un mes a ser al Principat. El pròxim dissabte, confirma Rodríguez, es farà una cerimònia de dol a l'església d'Escaldes-Engordany, a la parròquia on vivia el jove combatent.

"En les fotos i en els vídeos de Síria, en Samu sempre surt somrient. Pensava que estava fent una gran tasca i estava content de fer això perquè creia que ajudava els altres", conclou Rodríguez.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?